Certificaatstudie Voedingsmiddelentechnologie krijgt nieuwe kartrekkers

Certificaatstudie Voedingsmiddelentechnologie

Al ruim vijftien jaar biedt HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen de Certificaatstudie Voedingsmiddelentechnologie (VM) aan. Vanuit het bedrijfsleven bestaat veel behoefte om medewerkers te scholen en ook voor deze mensen zelf is het een uitgelezen mogelijkheid om hogerop te komen. Het aantal cursisten is al jaren redelijk constant: afhankelijk van het vak tussen de vijftien en de twintig deelnemers per module. We spreken er kort over met de nieuwe kartrekkers van het traject: Connie Walet en Jac Giesen.

Alles leren over voedingsmiddelen

De Certificaatstudie VM richt zich op de chemische, procestechnologische en (micro-) biologische kant van voedingsmiddelen. Door middel van zestien modules van tien weken leren cursisten alles over de samenstelling, veiligheid en productieprocessen van voedingsmiddelen. Ook worden ze uitgedaagd om na te denken over nieuwe producten, waarbij smaak, houdbaarheid en verpakking in balans moeten zijn. Theorie is de basis en daarnaast vinden er practica plaatst in speciaal daarvoor uitgeruste hallen die de dagelijkse praktijk in de foodindustrie realistisch nabootsen.

Flexibel je hbo-diploma halen

“De modules kunnen cursisten achter elkaar, maar ook los van elkaar volgen”, vertelt Jac Giesen. “Zij volgen daarin het curriculum van de dagopleiding Voedingsmiddelentechnologie. Voor iedere module krijgt een cursist een certificaat en als alle zestien modules zijn afgerond, kunnen ze doorstromen naar een afstudeerjaar. Stages worden binnen het traject vervangen door aangetoonde werkervaring van de cursisten. Cursisten kunnen binnen drie jaar een hbo-diploma halen, maar ze kunnen er ook langer over doen. Dat ligt er helemaal aan hoe snel en wanneer ze de verschillende modules volgen. Het traject is heel flexibel ingericht.”

Verdiepingsslag maken

De Certificaatstudie VM is uniek op dit niveau. Connie Walet: “Cursisten maken echt een verdiepingsslag. De groepen cursisten zijn gemêleerd: je  vindt er beginners én gevorderden, mensen met veel ervaring in de food-branche, maar ook bijvoorbeeld mensen die vanuit de procesindustrie in de foodsector zijn gaan werken. Een aantal docenten die les geven binnen de certificaatstudie zijn echt een begrip in hun branche: bij bakkerijtechnologie geldt dit bijvoorbeeld voor Fransje Wels.”

Met pensioen

Jac en Connie trekken de certificaatstudie nog niet zo lang. Anneloes Keijsper en Guus van Hellemond waren vanaf het begin de kartrekkers. “Anneloes werkt nog steeds voor HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen en Guus is na 39 jaar HAS Hogeschool op 1 april met pensioen gegaan”, zegt Jac. “Connie en ik hebben beiden onze eigen expertise: zij is de strateeg en ik de organisator. Met behulp van onder meer collega Francis Grandia gaan we het succes van het traject zeker vasthouden!”

Trots op cursisten

Jac en Connie zijn vooral super trots op de cursisten die ze telkens weer begeleiden. “Cursisten doen dit traject naast hun werk en moeten soms van de andere kant  van het land komen. Dit is echt zwaar, maar ze zijn heel gemotiveerd, trekken graag met elkaar op en stimuleren en helpen elkaar. Ze hebben er heel wat voor over, daar kunnen de dagstudenten soms nog een voorbeeld aan nemen!”

Bekijk hier de Certificaatstudie Voedingsmiddelentechnologie >>