Eerste lichting gediplomeerden bij HAS Hogeschool in Venlo

4 jaar geleden zetten de eerste studenten een voet over de drempel bij de gloednieuwe vestiging van HAS Hogeschool in Venlo om te beginnen aan een opleiding Toegepaste Biologie of Bedrijfskunde en agribusiness. Op 10 juli kregen de eerste 19 studenten (7 vrouwen/12 mannen) hun diploma en zullen de arbeidsmarkt betreden of gaan doorstuderen. Een deel van hen blijft in Limburg. Dat is precies de reden waarom de HAS in 2013 in Venlo neerstreek: de regionale economie helpen versterken door goed opgeleide jongeren af te leveren.

HAS Hogeschool Diplomering

De afstudeerders werden door de burgemeester van Venlo toegesproken tijdens een bijzondere ontvangst op het stadhuis. Hij hoopt dat veel van hen in de regio aan het werk gaan.

Al een baan

Sommige afstudeerders hebben zelfs al een baan op het moment dat ze hun diploma ontvangen. Twee van hen zijn Dominique Troisfontaine (Bedrijfskunde en agribusiness) en Kai Smolenaers (Toegepaste Biologie). Tijd om hen eens aan de tand te voelen. Dominique Troisfontaine uit Venray studeert af aan de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness. Hij heeft een bijzondere studietijd gehad met als hoogtepunt een Ted Talk bij TedX Venlo en nu gaat hij aan de slag bij ABAB. Kai Smolenaers heeft een baan bij Bayer CropScience Vegetable Seeds. Toen Kai startte bij de HAS 4 jaar geleden wist hij al dat hij daar wilde gaan werken.

HAS Hogeschool eerste gediplomeerden

Dominique Troisfontaine. (Foto: Estera Marysia)

Waarom hebben jullie voor 4 jaar geleden gloednieuwe HAS Hogeschool in Venlo gekozen?

Dominique: “Voordat ik naar de HAS kwam, deed ik de opleiding Greenport Retail Management aan het Citaverde College te Horst. De leukste vakken vond ik management en economie. Daarnaast ben ik destijds naar Canada geweest op stage en had het buitenland mijn interesse gewekt. Die combinatie vond ik ook bij Bedrijfskunde en agribusiness. Ik wilde graag naar een kleine school en daarom koos ik voor Venlo. Dat ik in Venray woon, hielp natuurlijk ook. Het was heel bijzonder dat echt alles en iedereen nieuw was toen wij startten. We leerden elkaar daardoor snel kennen en hadden goed persoonlijk contact met de docenten.”

Kai: “Ik wilde me in eerste instantie in Den Bosch inschrijven, maar was daar te laat voor. Dit kwam omdat ik twijfelde tussen het zelf volgen van een hbo-opleiding of het doen van een interne opleiding bij Bayer CropScience, het bedrijf waar ik toen al enkele jaren een bijbaan had. Uiteindelijk koos ik voor het eerste en toen kwam Venlo in beeld. Dat bleek ook een betere keuze, want dichtbij huis (ik kom uit Buggenum). Ik vond het hartstikke leuk om de eerste lichting te zijn. Het eerste jaar liep niet alles even soepel natuurlijk, maar juist doordat we zo klein zijn werden die ‘probleempjes’ ook weer snel afgehandeld. Er hing een fijne, open sfeer.”

Wat vonden jullie het hoogtepunt van jullie opleiding?

Dominique:Mijn hoogtepunt is mijn TED Talk over dyslexie op TEDx Venlo. Docent Marc Pruijssers vertelde mij over TEDx Venlo en ik besloot mee te doen aan de voorrondes. Dat was een ervaring die ik niet snel zal vergeten! Het heeft echt veel teweeg gebracht. De mooiste reactie vind ik nog steeds dat 4 volwassen mannen na afloop naar mij toe kwamen en zeiden: ‘Dank je wel dat je ook ons verhaal hebt verteld.’ Inmiddels ben ik onder meer door de gemeente Venlo uitgenodigd om mijn verhaal te komen doen over hoe laaggeletterdheid kan worden aangepakt.”

Kai: “Het hoogtepunt vond ik mijn buitenlandse stage. Ik ben naar een vestiging van Bayer CropScience in Murcia, Spanje geweest. Hier heb ik een populatie dubbel haploïde Cantaloupe-meloenen onderzocht op hun specifieke eigenschappen. Met die data kon het lab in Amerika vervolgens in combinatie met dna samples van de bijbehorende planten enkele genen achterhalen die verantwoordelijk zijn voor allerlei eigenschappen. Dit was een hele mooie tijd met geweldige collega's. Ik heb die periode ontzettend veel geleerd.”

HAS Hogeschool eerste gediplomeerden

Kai Smolenaers.

Wat hebben jullie overwonnen de afgelopen 4 jaar?

Dominique: “Wat ik vooral overwonnen heb tijdens mijn studie is mijn onzekerheid. Als iemand mij 4 jaar geleden had verteld dat ik op TEDx voor 400 man zou gaan vertellen, had ik waarschijnlijk gevraagd of diegene zichzelf wel lekker voelde. Tegenwoordig vind ik presenteren juist leuk en kom ik natuurlijk over. En: dat de aanhouder wint. In het eerste leerjaar had ik besloten dat ik persé een stage wilde bij de Rabobank op de afdeling Food & Agri. Het duurde uiteindelijk 3 jaar, maar toen mocht ik toch op gesprek komen en werd ik nog aangenomen ook.”

Kai: “Ik heb mijn uitstelgedrag overwonnen. Net zoals veel van mijn studiegenoten bewaarde ook ik de eerste jaren verslagen en zo vaak tot het einde van een periode. Dit ging de eerste tijd goed, totdat ik een punt bereikte waarbij ik een verslag nog maar nét op tijd afkreeg. Toen kreeg ik het gevoel dat ik iets moest veranderen. Tijdens de afstudeeropdracht heb ik het afgeleerd, want ik besefte dat ik anders wel eens niet zou slagen. Ik laat het nu nooit meer zover komen.”

Jullie hebben beiden een baan in de regio. Vertel daar eens wat over?

Dominique: “Ik heb een baan bij ABAB in Boxmeer. In het tweede leerjaar deed ik met 3 medestudenten een project waarbij we ABAB Venlo analyseerden aan de hand van het 7S model. Sindsdien ben ik op Linkedin gelinkt met Monique Jenniskens, de manager accountancy van ABAB in Venlo. Toen ik op Linkedin een update plaatste waarin ik vertelde dat ik startte met mijn afstudeeropdracht, benaderde Monique mij en toen is het balletje gaan rollen. De komende jaren ga ik in elk geval de papieren halen om gecertificeerd accountant te worden.”  

Kai: “Al voordat ik naar de HAS kwam, wist ik - met dank aan mijn bijbaan - dat ik assistent-veredelaar wilde worden. En dat is precies de baan die ik nu heb. Ik ben heel blij dat dit mij na 4 jaar studie gelukt is! Ik verwacht dat het werk mij enorm gaat bevallen en omdat ik het bedrijf al goed ken, geldt voor mij écht: een goed begin is het halve werk.”

Op has.nl verscheen eerder als een artikel over de TED Talk van Dominique.