HAS Hogeschool gaat voor bevordering gezondere productsamenstelling

Workshop-Zout-en-suikerverlaging-HAS-Hogeschool

Herformulering van voedingsproducten is al een tijdje een hot item, zeker als het gaat om zout- en suikerverlaging.  HAS Hogeschool organiseert op donderdag 26 september een 3e editie van de workshop Zout- en Suikerverlaging voor de foodsector.  
Uit de onlangs verschenen Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 van het CBS en het RIVM blijkt dat nog niet alle doelen uit het Nationaal Preventieakkoord behaald zijn. Het percentage mensen met overgewicht en obesitas moet voor 2040 terug worden gebracht van 50.2 procent naar 38 procent.

Zout- en suikerverlaging

Naast de stimulans van de overheid voor gezondere productsamenstellingen, vraagt ook de consument steeds vaker naar gezondere producten, met minder of geen suiker en zout. “Bedrijven zijn steeds intensiever bezig met herformulering van hun producten. Het blijkt echter in de praktijk vaak niet eenvoudig om de hoeveelheden zout en suiker echt significant te verlagen.” aldus Gerlinde van Santen, adviseur bij HAS Hogeschool.
De kwaliteit, smaak en de houdbaarheid van de gezondere producten moet hetzelfde blijven. Bij het aanpassen van de receptuur komen echter vaak allerlei problemen naar boven. In deze workshop krijg je theoretische en praktische informatie over de (on)mogelijkheden van zout- en suikervervanging.

Inhoud

-    Welke functies hebben zout en suiker in voedingsmiddelen in het algemeen?
-    Wat zijn de gevolgen van verlagen of verwijderen van zout en suiker uit een product?
-    Welke vervangers voor zout en suiker zijn bekend en worden op dit moment al gebruikt?
-    Wat zijn de effecten van de toepassingen van zout- en suikervervangers op de producten en de productkwaliteit?
-    Wat zijn de effecten van zout en suiker op de gezondheid?
-    Wat zijn de effecten van de verschillende zout- en suikervervangers op de gezondheid?

Daarnaast is er volop gelegenheid om te netwerken tijdens de lunch.

Praktische informatie

-    Datum: donderdag 26 september 2019
-    Tijden: 10:00 – 16:00 uur
-    Locatie: HAS Hogeschool, Onderwijsboulevard 221 ‘s-Hertogenbosch
-    Kosten: € 450,- exclusief catering en btw
-    Inschrijven via: https://www.haskennistransfer.nl/opleiding-cursus/food/workshop-zout-en-suikerverlaging  
-    Contactpersoon: Anneloes Keijsper, A.Keijsper@has.nl, tel: 088 890 36 37

Bekijk hier alle informatie over de workshop Zout- en Suikerverlaging.