HAS ontwikkelt onderwijsconcept Oekraïense melkveehouderijsector

HAS Hogeschool participeert sinds kort in een groot project dat de melkveehouderij in de Oekraïne duurzamer wil maken. Een omslag die nodig is voor het voortbestaan van een sector die het al sinds de val van de Sovjet-Unie moeilijk heeft. De Nederlandse overheid investeert er graag in omdat het kansen biedt voor de Nederlandse export en er veel Nederlanders actief zijn. De HAS levert een onderwijsconcept om bedrijfsleiders op te leiden en draagt daarmee bij aan de intellectuele ontwikkeling van het land. Een gesprek met HAS-directeur Frans van Leijden en HAS-docent Peter Roelofs over de invulling hiervan.

Waarom is het nodig te investeren in de melkveehouderij in de Oekraïne?

Peter: “Toen de Sovjet-Unie in 1991 uiteen viel, belandde de melkveehouderijsector in een enorme crisis. De voormalige collectieve staatsbedrijven werden verdeeld onder de oorspronkelijke grondeigenaren die allemaal zeer kleine stukjes grond bezitten. Een aantal van die staatsbedrijven werd door zakenlui gekocht, maar de bedrijven werden nooit gemoderniseerd. En door de onrustige politieke situatie, maar ook corruptie en instabiele melkprijzen, krabbelde de sector nooit echt op.”

Wat heeft de Nederlandse overheid eraan om daar te investeren?

Frans: “Kenners zeggen dat er veel potentie in de sector zit en daarom heeft Nederlandse overheid ervoor gekozen in de sector te investeren. Er liggen allerlei kansen, bijvoorbeeld voor de export. Denk aan machines, maar ook aan kennis. Daarnaast zijn er behoorlijk wat Nederlandse melkhouders naar de Oekraïne gegaan om daar een bedrijf op te bouwen Eén van hen is Antoon Smits, afgestudeerd aan HAS Hogeschool. Hij pacht inmiddels ruim 5000 hectare grond in de Oekraïne van een groot aantal grondeigenaren die hij allemaal te vriend moet houden om te voorkomen dat iemand zijn pacht opzegt.”
Peter: “Het bedrijf Difco trekt het project. Difco is gespecialiseerd in de ontwikkeling en uitvoering van agrarische projecten in opkomende markten.”

Wat is de rol van de HAS in het project en waarom doen wij hieraan mee?

Peter: “Je merkt dat de manier van werken van de melkveehouderijsector in de Oekraïne nog sterk gebaseerd is op de Sovjet-werkwijze en hetzelfde geldt voor het onderwijs. Zo is het nodig bedrijfsleiders beter op te leiden. De HAS ontwikkelt daarvoor een programma dat gebaseerd is de manier van lesgeven zoals we dat op de HAS in Venlo doen: met probleem gestuurd onderwijs, studenten zelfstandig leren werken aan projecten en een nauwe samenwerking met partnerbedrijven. De bedrijfsleiders zullen zich leren presenteren, personeel leren aansturen, maar ook assertiever leren zijn tegen hun baas. We willen ze stimuleren om nieuwe dingen te proberen.”

Wat haalt de HAS uit deze samenwerking?

Frans: “We werken in de ontwikkeling van het programma samen met 3 Oekraïense universiteiten en enkele regionale overheden. Wij leveren het concept aan en zij gaan het zelf uitvoeren. Samenwerken met partners is voor ons heel waardevol, ook in het buitenland. Het levert kennis en ervaring op en daarnaast ook andere concrete mogelijkheden zoals studenten- en docentenuitwisselingen, excursies en stages. Oekraïne is een interessant land vanuit agrarisch én onderwijsperspectief: zeer vruchtbaar en flink in ontwikkeling.”

Wat is de planning?

Peter: Op dit moment zijn we bezig het programma in grote lijnen uit te tekenen. We moeten goed onderzoeken welke onderwerpen erin moeten. De Oekraïners weten heel goed hoe de melkveehouderij werkt. De focus ligt op leren hoe het beter, duurzamer kan en wat dat daarvoor nodig is. Denk aan bepaalde technieken, maar ook juist aan protocollen. Recent is een afvaardiging van de universiteiten en overheden in Nederland geweest en binnenkort vertrek ik voor een bezoek naar de Oekraïne. Samenwerken is cruciaal, we moeten onze Nederlandse werkwijze immer vertalen naar de Oekraïense manier van werken.”