HAS-varkensstand eervolle vermelding ‘Dierenwelzijnsprijs’ op Animal Event

De varkensstand van HAS Hogeschool en de Vereniging Behoud Nederlands Landvarken heeft half mei op de jubileumeditie van Animal Event bij de uitreiking van de dierenwelzijnsprijs een eervolle vermelding gekregen. De varkenssector komt niet altijd even positief in het nieuws en de varkensstand kreeg deze eervolle vermelding omdat de aanwezige studenten, Kennismaker Varken Sanne Hermans en een varkenshouder burgers op een creatieve, heldere en eerlijke manier informeerden over hoe de varkenssector in elkaar zit en wat er speelt.

Pro-Domi-hok met zeug en 9 biggen

Daarnaast lieten ze een zeug en 9 biggen zien die in een Pro Domi-hok Vereijken Hooijer lagen: een innovatief kraamhok waarmee ze illustreerden dat de sector hard werkt aan het welzijn van het varken. Rondom het hok stonden strobalen, zodat de toeschouwers de zeug en biggen goed konden zien. De varkensstand was onderdeel van de boerderijpiste. Hier stonden naast de varkensstand ook onder meer een rundveestand, een pluimveestand en een stand van het veeteeltmuseum. Sanne Hermans deed de organisatie rondom de varkensstand met hulp van de andere Kennismakers, Piet Verhoeven en Bart Peijnenburg.

Ideaal moment voor informeren burgers

“Animal Event is een groot evenement waar veel dierenliefhebbers op af komen en daar horen natuurlijk ook boerderijdieren bij”, vertelt Sanne. “Het is de ideale gelegenheid om burgers te informeren over de veehouderij. Bepaalde organisaties zoals Wakker Dier krijgen veel publiciteit en zetten de veehouderij vaak in een negatief daglicht. Ongeveer alle bezoekers zijn afkomstig uit de stad en een groot deel van de bezoekers heeft nog nooit een varken in levende lijve gezien. Wij hebben geprobeerd een reëel beeld van de varkenshouderij te schetsen en daarnaast goed en eerlijk antwoord te geven op de vragen van de bezoekers.”

Over de jubileumeditie van Animal Event

De jubileumeditie Animal Event werd bezocht door 31.000 dierenliefhebbers. Deze 10e editie van het evenement werd half mei gehouden in de Beekse Bergen. Precies op dat moment werd er in het safaripark baby-olifantje Madiba geboren en dus bezochten de mensen niet alleen Animal Event, maar konden ze ook naar het baby-olifantje gaan kijken. Stichting Zwerfkatten Rijnmond verdiende de ‘Dierenwelzijnsprijs’. Een eervolle vermelding was er in deze verkiezing niet alleen voor HAS Hogeschool en de Vereniging Behoud Nederlands Landvarken, maar ook voor Stichting Dutch Cell Dogs.