Interview: Stefan Hermsen over de opleiding Food Innovation specialisatie Packaging & Design

Docent Stefan Hermsen - HAS Hogeschool

Een interview met Stefan Hermsen, afstudeercoördinator Packaging & Design over de hbo bachelor opleiding Food innovation, specialisatie Packaging & design.

Hoe is de studie ontstaan?

‘Packaging & Design is een specialisatie binnen Food Innovation. Ik heb hem opgezet in 2011, ik kwam zelf uit het bedrijfsleven. Het onderwijs was voor mij een prachtige kans om de beslissers van morgen kennis mee te geven over circulariteit en duurzaamheid. Kennis waar het bedrijfsleven om zit te springen. In de jaren voor ik bij HAS begon, richtten wij met een aantal leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen de werkgroep Duurzaam Verpakken op. We waren pioniers, de kennis was verdeeld over verschillende disciplines. Maar we ontdekten daar ook dat we een brug moesten slaan tussen technologie en marketing. 
Vanaf dag één is daarom de insteek van de studie geweest om technologie en design te combineren. Zonder kennis van technologie (foodtechnologie en verpakkingstechnologie) kun je geen verpakkingen ontwerpen. De product/verpakkingscombinatie is altijd het uitgangspunt.’ 

Wat leren studenten?

‘In het eerste jaar staat er een lessenreeks over de circulaire economie op het programma. Puur theorie. Maar ze gaan ook de supermarkt in om verpakkingen te zoeken waar een duurzaamheidsclaim op staat en om daar iets van te vinden. Is die claim valide? Dat heeft inzicht. Studenten krijgen veel informatie en leren dat er ook een hoop onzin bij zit: greenwashing. In het tweede jaar focussen we op materialen, machines, consumentengedrag. En gaan studenten met concrete vraagstukken van het bedrijfsleven aan de slag. Bij zo’n opdracht zit altijd een duurzaamheidsvraag, waarbij je een product moet uitkleden om alle eigenschappen te leren kennen en vandaaruit over een verpakking te denken.’

Wat zijn de trends?

‘Recyclen is een trend, maar de uitdaging voor onze studenten is: hoe kom je van recycling naar circulariteit? Kun je terug naar grondstofniveau? Zij moeten bij wijze van spreken iets ontwerpen met de eindfase al in hun achterhoofd. En daarbij moeten ze rekening houden met wat de consument wil. Want die heeft nogal wat te eisen. Een easy opening, een hersluitbare verpakking. Maar elke complexiteit die je inbouwt is in principe minder duurzaam. Ik denk wel eens: wat is er mis met een knijper en een schaar?’

Cursus voor het bedrijfsleven

Voor mensen uit het bedrijfsleven organiseren we ook een cursus Packaging Projectmanager van 11 weken verdeeld over een half jaar.
Meer weten? Kijk op onze website over de cursus Packaging Projectmanager. 
 

Dit interview is eerder verschenen in het Magazine Circulair Verpakken 3 - juni 2019.