Student Robert van Meer, Stichting Herenboeren en bedrijven AgroFair en Rademaker winnen HAS Awards 2017

Voor de 6e keer werd op 15 juni bij HAS Hogeschool het jaarlijkse HAS Year Event gehouden mét de uitreiking van de HAS Awards in 4 categorieën: Jong & Ondernemend, Duurzame samenwerking Non-profit, MKB en Grootbedrijf. De winnaars zijn respectievelijk student Robert van Meer, Stichting Herenboeren en de bedrijven AgroFair en Rademaker. De uitreiking werd aangevuld met een presentatie van oud-HAS’er Corine Fleuren van MiniTree. Ook was er een kennisexpositie van het afstudeerwerk van studenten. Ruim 300 studenten, medewerkers en externe relaties van HAS Hogeschool bezochten het event.

Winnaar categorie Jong & Ondernemend:

Robert van Meer ontwikkelt teeltrecept voor het telen van aardbeien zonder daglicht
Robert van Meer is 4e jaars Tuinbouw en akkerbouw. Op dit moment doet hij het speciale afstudeerprogramma Topklas Ondernemen. Robert ontwikkelt momenteel een teeltsysteem waardoor hij op elke plek ter wereld onafhankelijk van het klimaat aardbeien kan telen. Het telen van aardbeien is 1 ding, het telen van aardbeien zonder daglicht is heel wat anders. Robert heeft in de klimaatcellen van de HAS aangetoond dat hij de mogelijkheden van telen zonder daglicht in dit soort faciliteiten heel snel onder de knie krijgt. De volgende stap is het teeltrecept verder te finetunen in de faciliteiten van BrightBox Venlo.

Winnaar Duurzame Samenwerking Non-profit:

Herenboeren beweegt sector naar nieuwe manier van boeren
Herenboeren Nederland is een beweging van professionals die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Ze doen dat door het bieden van ondersteuning en het vergaren en ontsluiten van kennis voor de verdere ontwikkeling van Herenboerderijen in Nederland. Herenboerderij Boxtel is de eerste locatie waar dit daadwerkelijk gebeurt en is in die zin een echt living lab. Het is een coöperatief gemengd bedrijf waarvan 200 huishoudens gedeeld eigenaar zijn. Consumenten die samen vraaggestuurd en kleinschalig produceren en consumeren. De HAS zet op dit moment enkele proeven uit bij Herenboeren Boxtel. De opleiding Toegepaste Biologie doet een monitoringsproject.

HAS Year Event - HAS Awards 2017

Alle genomineerden van de HAS Awards 2017.

Winnaar Duurzame Samenwerking MKB:

HAS Hogeschool ontwikkelt met AgroFair Europe verpakkingsconcept voor kinderbanaan
AgroFair Europe lanceerde in 1996 de fairtrade Oké-banaan. Hemel en aarde werd bewogen om de Europese regelgeving te overwinnen en met succes: inmiddels produceren en distribueren zij het tweelingmerk Oké/EkoOké en zijn marktpionier in de fairtrade en biologische bananen, ananas, kokosnoten, sinaasappelen, zoete aardappelen en verschillende fruitpurees. Dit studiejaar doet AgroFair Europe een innovatieproject met twee keer twee afstudeerders. Zij ontwikkelen een nieuwe product waarmee AgroFair Europe een nieuwe markt wil aanboren. Ook loopt er een kleiner maar niet minder interessant project: het ontwikkelen van een verpakkingsconcept voor een kinderbanaan.

Winnaar Duurzame Samenwerking Grootbedrijf:

Medewerkers Rademaker weten door training HAS Hogeschool beter wat er speelt in de sector
Rademaker is een internationaal opererende machinefabriek voor de deegverwerkende industrie. Het bedrijf is marktleider en richt zich op de ontwikkeling en de verkoop van installaties, inclusief procesbesturing en automatisering. De samenwerking met HAS Hogeschool dateert uit 2011. Drie medewerkers hebben toen de cursus bakkerijtechnologie gevolg waaruit de in-company trainingen volgden voor medewerkers van diverse afdelingen. Medewerkers weten nu wat er speelt op de andere afdelingen waardoor kruisbestuiving ontstaat. Op dit moment loopt er ook een beroepsopdracht waarbinnen studenten bijdragen aan het ontwikkelen van procesparameters voor brood.

Meer weten? www.hasyearevent.nl Hier vind je ook de promotiefilmpjes van alle 9 genomineerden.

Extra award 'Buitengewoon Actief'

Dit jaar werd eenmalig een extra award uitgereikt met de naam 'Buitengewoon Actief'. Hij was voor de groep studenten van Studentenvereniging Gremio Unio die in het kader van hun 50-jarig jubileum het succesvolle evenement Jheronimus Cross - Te land, Ter Zee en in Den Bosch organiseerden in de binnenstad van Den Bosch.

HAS Year Event - HAS Awards 2017