De ervaring van… Student Kars ter Horst met het Bijenlint Bels Lijntje

Het is het langste bijenlint van Europa: het Bijenlint Bels Lijntje. Afgelopen december won het project een prijsvraag van Vitaal Leisure Landschap, een streeknetwerk dat actief is in het gebied rondom Tilburg. Kars ter Horst, student Toegepaste Biologie, werkte eraan mee. Hij liep namelijk in die periode stage bij Gemeente Tilburg in samenwerking met BION Food & Agriculture. Hoe kijkt Kars terug op zijn stage?

Leefomgeving bijen verbeteren

Kars onderzocht tijdens zijn stage de mogelijkheid voor een bijenlint langs het fietspad Bels Lijntje. Een bijenlint is een strook berm langs het fietspad dat zo beplant is dat het een betere leefomgeving is voor bijen. Ook bekeek hij de mogelijkheden om de omgeving van Moerrenburg te verbeteren in het voordeel van de bijen. “Dit project was nog heel nieuw toen ik begon”, vertelt hij. “Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan de realisatie ervan. Het is goed dat dit soort projecten meer aandacht krijgen en dat er ook echt wat aan de leefomgeving van de bijen gedaan wordt. Ik heb aardig wat stappen gezet en BION en ben er trots op dat BION en de gemeente écht met mijn resultaten aan de slag konden.”

Eerste voedselveldjes ingezaaid

“Mijn begeleider van BION Food & Agriculture kwam met de natuurprojecten in Brabant op de proppen en hij heeft het project opgegeven”, vervolgt Kars. “Het doel was vooral om te kijken of er interesse was voor zo ’n soort onderwerp en gelijk meer bekendheid te krijgen voor ons project. We kwamen met 4 andere projecten in de finale en hier kregen we al 5000 euro voor. Dat was al super leuk. Dat we de finale ook nog eens wisten te winnen, was natuurlijk helemaal geweldig. We wonnen nog eens 5000 euro. Met het geld hebben ze zaad en bomen gekocht om langs het fietspad in te zaaien en te planten. Ook wordt er nog meer onderzoek gedaan.” Op de website van het Bels Lijntje is te lezen dat de eerste voedselveldjes voor bijen, hommels en andere bestuivende insecten inmiddels zijn ingezaaid en een aantal bomen is geplant.

Waarom won dit project?

Maar waarom won nu juist dit project de prijsvraag? "Eigenlijk om alle elementen in dat plan", zei coördinator Jan Schellekens van Vitaal Leisure Landschap na afloop van het juryberaad in het Tilburgse Klasse Theater. Dat staat op de website leisurelandschap-hartvanbrabant.nl geschreven. "Hun streven naar nieuwe biodiversiteit door het terugbrengen van traditionele gewassen in het Brabantse Landschap sprak de jury zeer aan. Want daardoor ontstaat nieuw leefgebied voor onder meer de bijen en andere bestuivende insecten. Die dragen enorm bij aan de vitaliteit en uitstraling van het landschap. En dat heeft dan ook nog eens een grote meerwaarde voor de recreant die over het Bels Lijntje wandelt of fietst."

Meer weten? http://www.leisurelandschap-hartvanbrabant.nl/nieuws/41-winnaar-prijsvraag

www.belslijntje.com