Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Basiscursus Insecten kweken: van theorie naar praktijk

Een hand vol met maden - Basiscursus insecten kweken
  1. HAS Bedrijfsopleidingen
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Basiscursus Insecten kweken: van theorie naar praktijk

Insecten kweken: hoe pak je dat aan? In deze cursus leer je over de kweek van verschillende soorten insecten, hun biologie en hun specifieke kweekomstandigheden. Hoe moet ik insecten huisvesten? Wat zijn de beste condities om ze te kweken en hoe zorg je ervoor dat er geen ziektes en plagen de kop opsteken? Welke voeding zorgt voor optimale groei bij welke specifieke insectensoort? Hoe ziet de huidige wet- en regelgeving rond het kweken van insecten eruit en wat zijn de kosten en opbrengsten? Dit zijn de belangrijkste punten op het moment dat je gaat oriënteren op of een start wilt maken in de insectenkweek.

Inhoud

Het blijft niet alleen bij theorie over het insectenkweekproces en management. Je gaat ook hands-on aan de slag met insectenkweek en behandelt businesscases, cijfers en markten. De diverse practica vormen een belangrijk onderdeel van de cursus.

Verdeling per dag:

  1. Op de 1ste dag staat na introductie en voorstelronde, de biologie en de ecologie van de meelworm, buffaloworm, krekel en BSF centraal. Tevens is er een practicum: ‘Insectensoorten in verschillende levensstadia’.

  2. Op dag 2 bezoeken we een bedrijf die een rol speelt in het kweken van insecten. Na ‘Kweek Meelwormen’ komen onderwerpen als o.a. Voer, Opslag en conversie per insectensoort aan bod, daarnaast kwaliteit en een stukje wet- en regelgeving.

  3. Tijdens dag 3 wordt er dieper ingegaan op de verschillende kweekcondities (Black Soldier Fly) en naast het item automatisering is er weer een practicum, dit keer met de Black Soldier Fly.

  4. Thema van dag 4: Ziektes en plagen, kweek van sprinkhanen en krekels en ‘Insecten in de markt’.

  5. Op dag 5 gaan we het hebben over Pioneren en Financieren en Rekenmodel: Opbrengsten & kosten.

  6. Op de agenda van dag 6 staan ‘Weekplanning en Facility Management’, ‘Introductie in Processing’. De dag wordt afgesloten met het onderwerp ‘Disaster Management’.

Tijdens deze dagen loopt er ook een practicum mee waarin je de groei ziet van de verschillende insectensoorten. Het draait bij deze onderwerpen vooral om de basis. Hiermee behoor je tot de doelgroep als je geïnteresseerd bent/ wilt starten met het kweken van insecten.

Voor wie

De cursus is geschikt voor iedereen die interesse heeft in of wil starten met de insectenkweek. Deze cursus is bij uitstek ook geschikt voor iedereen die werkzaam is in de dienstverlening aan de insectensector, zoals automatisering en toeleveranciers van substraten.

Duur

De cursus wordt bij HAS Hogeschool en NGN in 's-Hertogenbosch gegeven. Cursusdagen zijn steeds van 15.00 tot 20.00 uur. Behalve op dag 2: De excursie start om 13.00 uur, vervoer naar het te bezoeken bedrijf is op eigen kosten.

De groep bestaat uit maximaal 18 personen (afhankelijk van het op dat moment geldende RIVM coronamaatregelen kan dit aantal nog wijzigen).
Als de cursus vol is, kun je je op een wachtlijst laten plaatsen.

Data

  • 12 mei tot en met 23 juni 2022

Toelatingseisen

Voor iedereen die interesse heeft in of wil starten met de insectenkweek.

Certificering

Na afronding ontvang je een bewijs van deelname.


Deze cursus is op initiatief van

Samenvatting

Aanvangsdatum
Nader te bepalen
Duur
6 weken
Investering
€ 2.000,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.000,00
Totaalprijs
€ 2.000,00
excl. btw*
*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.
Cursusprijs is inclusief catering en materiaalkosten.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

Deel deze pagina