Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven

 1. HAS Bedrijfsopleidingen
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Cursus Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven

De maatschappelijke en ruimtelijke opgaven zijn groot en complex. Thema’s als wateroverlast, verdroging, hittestress, biodiversiteit en energietransitie worden alsmaar belangrijker en doen een beroep op de leefomgeving. In de keuzes die te maken zijn, zijn data en informatie de fundamentele basis. De cursus Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven leert je een opdrachtgever beter te begeleiden en adviseren met als resultaat: informatie die echt en goed wordt gebruikt.

Data als fundament bij maatschappelijke opgaven

Om de bestuurder en/of het management goed te kunnen faciliteren is het van belang dat je de maatschappelijke opgaven kent en begrijpt, alsook je kunt adviseren hoe je tot een goed en toepasbaar eindproduct komt. Jouw rol als dataspecialist verandert dus in die van “u vraagt, wij draaien" naar een meer adviserende rol. Tijdens de cursus geven we je handvatten om je dit proces eigen te maken, inzicht te krijgen in diverse tools en best practices wat je in staat stelt je je proactieve houding te versterken en de samenwerking met de opdrachtgever te verbeteren.

Cursusprogramma

De cursus Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven bestaat uit drie dagen, waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Inzicht in grote opgaven: De vraag of opdracht die op jouw bureau terechtkomt is geredeneerd vanuit een maatschappelijke opgave. Verhoog je kennis van maatschappelijke opgaven en leer de vraag en context beter te begrijpen om zo sneller scherp te krijgen welke inzichten de opdrachtgever wilt verkrijgen en welke expertises nodig zijn en welke aanpak je daarvoor kunt gebruiken.
 • De context van de vraag: Hierbij gaan we in op de belangen en aspecten die spelen bij de betreffende opgaven, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, bouwopgave, etc.
 • De kern: Nu je meer inzicht hebt in de context is het zaak om te leren hoe je, samen met de opdrachtgever, de exacte vraag en context weet te achterhalen. Wat is de vraag achter de vraag?
 • Data (ethisch) matchen met de vraag: Aan de hand van theorie en (eigen) casuïstiek krijg je instrumenten om de juiste data te verzamelen en bundelen om daarmee de vraag te beantwoorden. Dat doe je samen met je collega beleidsmedewerker om je praktijkvraag direct te concretiseren.

Resultaten

Na het volgen van de cursus Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven:

 • Kun je een beleidsmedewerker beter begeleiden bij de informatiebehoefte bij maatschappelijke en ruimtelijke opgaven.
 • Weet je de echte vraag te achterhalen, welke inzichten de opdrachtgever wilt achterhalen en wat hij/zij ermee gaat doen.
 • Heb je een bredere scope door het delen van kennis en ervaringen met vakgenoten.
 • Sluiten je resultaten en visualisaties nog beter aan bij de wensen van de opdrachtgever, waardoor er beter verbanden kunnen worden gelegd en beleid kan worden vormgegeven op basis van betrouwbare bronnen.
 • Maak je juiste keuzes om misleidende interpretaties en visualisaties te voorkomen/

Kortom, je bent een ruimtelijke informatiespecialist met een meer adviserende rol, doordat je weet te achterhalen wat de opdrachtgever nu echt wilt, waardoor je tot een eindproduct komt dat echt van toegevoegde waarde is.

Begeleiding

De cursus wordt gegeven door verschillende HAS-docenten. Samen met vakgenoten met vergelijkbare casuïstiek volg je de cursus. Het is niet alleen leerzaam om hun praktijkvragen te horen, maar er is ook ruimte voor vragen, discussie en het uitwisselen van ervaringen. Een verrijking voor je data-kennis, alsook je netwerk.

Ga je liever met eigen collega’s aan de slag met datagedreven werken? Je kunt de cursus Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven ook Incompany volgen.

Voor wie

Je hebt technische vaardigheden in huis en bent op zoek naar een verdieping van inhoudelijke maatschappelijke en ruimtelijke thema's: energietransitie, klimaatadaptatie en participatie. Je werkt bijvoorbeeld als dataspecialist, informatiespecialist of beleidsmedewerker/-adviseur duurzaamheid bij een gemeente, provincie, netbeheerder, consultancy bureau of vastgoedbeheerder.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de cursus Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven heb je minimaal HBO+ werk- en denkniveau en enige werkervaring bij de (semi)overheid. Bij voorkeur heb je ook enige ervaring met datagedreven werken. Mogelijk neemt de cursuscoördinator contact met je op voor een intake.

Cursusdata

De cursus bestaat uit 3 klassikale bijeenkomsten in een periode van 3 maanden.

14 december 2022

18 januari 2023

1 februari 2023

Certificering

Na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat van HAS Hogeschool.


De cursus is tot stand gekomen in samenwerking met:

Samenvatting

Aanvangsdatum
07 december 2022
Duur
3 dagen
Investering
€ 1.651,50
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.599,00
Cateringarrangement
€ 52,50
Totaalprijs
€ 1.651,50
excl. BTW

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Schrijf je nu in!

Deel deze pagina