Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Inleiding in zaadfysiologie

  1. HAS Bedrijfsopleidingen
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Inleiding in zaadfysiologie

Op de zaadkwaliteit zijn zowel fysiologische processen bij ontwikkeling, rijping, opslag en kieming, als de bewerkingen tijdens en ná de oogst van invloed. De cursus Inleiding in zaadfysiologie, die voorheen aangeboden werd door Breedwise, geeft je inzicht in alle factoren die invloed hebben op de kwaliteit van zaad en leert hoe je deze kan controleren.

De fysiologische processen bij de ontwikkeling, rijping, opslag en kieming van zaden zijn alle bepalend voor de kwaliteit van een zaadlot. Ook de bewerkingen die tijdens en ná de oogst worden toegepast - denk aan droging, schoning, verwerking, behandeling en opslag - zijn van invloed op de kwaliteit. In de cursus Inleiding in zaadfysiologie krijg je inzicht in de werking van deze processen en hoe je hier op kunt sturen.

Cursusprogramma

De cursus Inleiding in zaadfysiologie bestaat uit vier dagen en een examendag, die wordt afgesloten met een excursie. Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is zaad? Functie, ontstaan, bouw.
  • Zaadkwaliteit: accent op fysiologische eigenschappen (kiemkracht, kiemsnelheid, gelijke kieming, vigour).
  • Fysiologie van de zaadvorming en de invloed van uitwendige en inwendige factoren op de zaadkwaliteit.
  • Fysiologie van het drogen en bewaren en de invloed van uitwendige factoren op de zaadkwaliteit.
  • Fysiologie van de zaadkieming en de invloed van uitwendige en inwendige factoren op de kieming.
  • Verschillende soorten kiemrust en hoe deze te doorbreken. Echte kiemrust: primair (endogeen, exogeen), secundair, gedwongen kiemrust.
  • Zaadbehandelingen om de zaadkwaliteit te verhogen, accent op priming.
  • Veredeling en zaadkwaliteit.

Gemiddeld heb je ongeveer 2 uur voorbereidingstijd nodig per cursusdag.

Resultaten

Na het volgen van de cursus Inleiding in zaadfysiologie ken je de achtergronden van de fysiologische verschijnselen die je in je dagelijks werk tegenkomt.

Begeleiding

De cursus wordt gegeven door HAS Docenten Tamara Verhoeven en Emile Clerkx. Beide docenten hebben veel kennis en ervaring van de materie in zowel onderzoekstoepassingen als de praktijk.

Voor wie

De cursus richt zich op medewerkers van de afdelingen zaadproductie, zaadverwerking en kwaliteitscontrole, opkweek van zaadbedrijven en planten- of boomkwekerijen.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de cursus heb je minimaal MBO4 werk- en denkniveau en ben je werkzaam in de branche.

Cursusdata

De cursus bestaat uit 4 lesdagen van 13.00 tot 19.00 uur en een examendag. Cursusdata zijn:

  • 4 oktober 2022
  • 11 oktober 2022
  • 1 november 2022
  • 15 november 2022
  • 6 december 2022 (examen)

Certificering

Na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat van HAS Hogeschool.


Deze cursus is tot stand gekomen in samenwerking met:

  • Logo Breedwise

Projectmanager Bedrijfsopleidingen

L. (Lamiaâ) Fareh El Btioui

Projectmanager Bedrijfsopleidingen


E: l.fareh@has.nl

T: +31 88 890 37 74

Foto Lamiaâ Fareh

Zet de stap!

Meer over dit thema

Samenvatting

Aanvangsdatum
04 oktober 2022
Duur
4 dagen
Investering
€ 1.390,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.295,00
Cateringarrangement
€ 95,00
Totaalprijs
€ 1.390,00
excl. btw*

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Schrijf je nu in!

Deel deze pagina