Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Levensmiddelenchemie

Moleculen - Cursus Levensmiddelenchemie

De chemische en fysische eigenschappen van voedingsstoffen spelen een grote rol binnen voedselproductie. Tijdens de cursus Levensmiddelenchemie leer je hoe je deze eigenschappen kunt verklaren én inzetten. Dat maakt jou als foodprofessional een volwaardig gesprekspartner.

Wat kun je na de cursus Levensmiddelenchemie?

Na het volgen van de cursus Levensmiddelenchemie kun jij:

  • Het smeltgedrag van vetten verklaren.
  • Uitleggen welke typen vetbederf kunnen optreden en hoe je deze voorkomt.
  • Het denaturatieproces van eiwitten beschrijven en uitleggen hoe je de oplosbaarheid beïnvloedt.
  • De functionele eigenschappen van melk-, vlees- en tarwe-eiwitten uitleggen in zuivel, vleesproducten en brood.
  • De verschillende bruinkleuringsreacties in voedingsmiddelen verklaren.

Neem voedingsstoffen onder de loep

Tijdens deze cursus krijg je inzicht in de belangrijke eigenschappen van voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Wil je nog meer kennis op doen op dit gebied? De cursus Productontwikkeling & ingrediënten is dan een mooie vervolgstap.

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • De structuur en de belangrijkste chemische en fysische eigenschappen van koolhydraten, eiwitten en vetten.
  • De wering van anti-oxidanten en enzymen.
  • Het smeltgedrag van vetten en typen vetbederf.
  • De werking en verklaring van caramellisatie.

Voor wie?

De cursus is er voor iedereen die betrokken is bij (de kwaliteit van) voedselproductie.

Begeleiding

De lessen krijgen je van verschillende HAS-docenten:

  • Aukje Steensma - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Anne-Marie van der Meulen - docent Voedingsmiddelentechnologie

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een afgeronde havo of mbo-niveau 3 of 4 opleiding met scheikunde.

Heeft scheikunde niet in je vakkenpakket of opleiding gezeten? Dan adviseren we de

Deficiëntiecursus Scheikunde met een voldoende af te ronden.

Start- en cursusdata

De cursus Levensmiddelenchemie start op 15 november 2022. Je hebt 7 dinsdagavonden les van 17.30 - 20.4 uur. Na de 7 lesavonden volgt een toetsavond op 24 januari 2023. De cursus duurt in totaal 3 maanden en vraagt ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie, buiten de lesavonden om.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Levensmiddelenchemie af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Samenvatting

Aanvangsdatum
15 november 2022
Duur
3 maanden
Investering
€ 1.314,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.295,00
Cateringarrangement
€ 19,00
Totaalprijs
€ 1.314,00
excl. btw*
*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

De cursusprijs in inclusief cursusmateriaal en exclusief eventuele boeken. Voor deze cursus bedragen de kosten voor benodigde boeken €79,-, excl btw. Deze worden los gefactureerd. Het cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.


STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

De cursus interesseerde me om mijn persoonlijke ontwikkeling en de toevoeging op mijn CV met voedingsmiddelenkennis. De items die me aanspraken uit de cursus waren koolhydraten en eiwitten, het stuk zetmeel sprak heel erg tot de verbeelding, daar werk ik dagelijks mee bij Unilever. Het is geweldig om met allemaal mensen met werkervaring samen in een klas te zitten. Daar leer je heel veel van.

Tjerk Bouman

Productontwikkelaar bij Unilever

Deel deze pagina