Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Levensmiddelenmicrobiologie

Micro-organisme - Cursus Levensmiddelenmicrobiologie
  1. HAS Bedrijfsopleidingen
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Levensmiddelenmicrobiologie

Als specialist in de foodbranche weet je als geen ander dat micro-organismen zowel goed als kwaad kunnen. In deze cursus leer je alles over micro-organismen. Van het begrijpen van processen van bederf, tot het vaststellen van het kiemgetal. Met de cursus Levensmiddelenmicrobiologie kun je straks verantwoord omgaan met voedingsmiddelen.

Wat kun je na de cursus?

Na het volgen van de cursus Levensmiddelenmicrobiologie kun jij:

  • Uitleggen wat de meest voorkomende infectiebronnen bij de productie van voedingsmiddelen zijn.
  • Vertellen wat microbiologisch bederf en voedselveiligheid is.
  • Bacteriën, schimmels en gisten onderverdelen en uitleggen welk gevolg deze hebben op houdbaarheid en voedselveiligheid.
  • Wateractiviteit, vochtgehalte, pH en zuurtegraad uitleggen.
  • Microbiologisch onderzoek uitvoeren.

Micro-organismen ontrafeld

Micro-organismen zijn nuttig bij de productie en houdbaarheid van voedsel, maar zorgen ook voor bederf. Tijdens deze cursus leer je hoe producten kwetsbaar zijn voor bepaalde micro-organismen. Veiligheid staat tenslotte voorop!

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Inleiding en geschiedenis van microbiologie, besmetting micro-organismen naamgeving, virussen en bacteriofagen.
  • Vermeerdering en energiestofwisseling van schimmels en gisten.
  • Bouw en indeling van bacteriën en gramnegatieve bacteriën.
  • Grampositieve bacteriën en bacteriesporen.
  • Elekrodepotentiaal/ zuurstofvoorziening.

Voor wie?

De cursus microbiologie is interessant voor iedereen die dagelijks met voedsel(bereiding) te maken heeft. Of je nu werkzaam bent als projectmanager of productontwikkelaar.

Begeleiding

De kennis krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Arianne van Velthoven - docente Voedingsmiddelentechnologie
  • Judith van Eijk - praktikumbegeleider Voedingsmiddelentechnologie
  • Angelique Epping - praktikumbegeleider Voedingsmiddelentechnologie

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een afgeronde, relevante havo 5 of mbo-niveau 4 opleiding.

Na afronding van deze cursus is de cursus Voedselveiligheid & Houdbaarheid aan te raden.

Start- en cursusdata

De cursus Levensmiddelenmicrobiologie start op 30 augustus 2022 op onze locatie in Den Bosch. Je hebt 8 dinsdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur.

  • 4 avonden theorie
  • 4 avonden theorie/praktijk
  • 1 toetsavond (1 november 2022)

De cursus duurt in totaal 3 maanden. Alle bijeenkomsten zijn fysieke bijeenkomsten bij HAS Hogeschool locatie 's-Hertogenbosch.

Studiebelasting

De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Samenvatting

Aanvangsdatum
30 augustus 2022
Duur
3 maanden
Investering
€ 1.414,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.395,00
Cateringarrangement
€ 19,00
Totaalprijs
€ 1.414,00
excl. btw*
*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

De cursusprijs is inclusief cursusmateriaal en exclusief eventuele boeken. De kosten voor studieboeken voor deze cursus bedragen € 104,95 exclusief btw. Deze worden los gefactureerd. Het cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.


STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

Ik heb voor deze cursus gekozen om mijzelf te ontwikkelen tot een serieuze sparringspartner voor onze kwaliteitsafdeling. Regelmatig worden mij kwaliteitsvraagstukken voorgelegd waarvan verwacht wordt dat ik de knoop doorhak, dus kan ik een sterke basis goed gebruiken. Door deze cursus heb ik duidelijke handvaten gekregen om verschillende vormen van bederf in de praktijk te herkennen en te voorkomen. De cursus Levensmiddelenmicrobiologie had een goede afwisseling tussen de theorielessen en de praktijklessen in het laboratorium.

Logo Noordhoek
Jonathan Koelewijn

Managing Director Noordhoek Geraspte Kaas

Het is leuk dat de groep cursisten bij microbiologie bij veel diverse bedrijven werkzaam zijn. Zo hoor je ook over de andere bedrijven en hoe het er daar aan toegaat. Door de cursus weet ik nu veel meer over de verschillende soorten micro-organismen, wat de ideale omstandigheden zijn voor de verschillende soorten micro-organismen. Hoe je kunt voorkomen dat ze kunnen ontstaan en uit kunnen groeien. Ook de praktijklessen waren erg leuk en leerzaam om te doen, ik weet nu beter hoe de onderzoeken die wij als bedrijf inzetten, uitgevoerd worden in het lab en welke acties ik kan nemen bij het aantreffen van de verschillende micro-organismen. Houd er wel rekening mee dat de cursus buiten de lessen om ook tijd kost aan huiswerk wat gelezen/ gemaakt moet worden.

Linda Krijgsman

QA-medewerker bij ESA B.V. onderdeel van de Van Drie Group

Lees meer

  • Micro-organismen ontrafeld

    In de cursus Levensmiddelenmicrobiologie leer je de basis van micro-organismen. Je leert waarom producten kwetsbaar zijn voor bepaalde micro-organismen, hoe je microbiologische kwaliteitscontroles uitvoert en hoe je het kiemgetal kunt vaststellen.

    Lees meer

Deel deze pagina