Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Melkveevoeding (alleen In-Company)

Koeien die eten - Cursus Melkveevoeding

Verken de mogelijkheden voor voerkostenverlaging. Voer is veruit de grootste kostenpost op melkveebedrijven. Een uitgebalanceerd rantsoen of voerpakket tegen een scherpe prijs is van grote invloed op het bedrijfsrendement. Wat erin gaat is immers bepalend voor de melkgift, maar ook de vruchtbaarheid en de gezondheid van de koeien. Een optimale voeding zorgt voor probleemloze koeien en meer arbeidsplezier.

Inhoud

Samen met jouw adviseur bepaal je welke voersoorten je op jouw bedrijf inzet. Om een kritische gesprekspartner te zijn voor jouw voeradviseur en een grotere rol te spelen bij de samenstelling van de rantsoenen en het voerpakket is het noodzakelijk dat je kennis hebt van de veevoergrondstoffen, de voertechniek, de voermarkt, de voerbehoefte en de vertering van voer door koeien. Alleen dan kun je voor alle koeien in elke levensfase een weloverwogen keuze maken voor een optimale voer(pakket)samenstelling, zodat voerefficiëntie verbetert en de voerkosten dalen. Een verhoging van je bedrijfsrendement door meer te weten van het voer is niet ondenkbaar.

Ben je melkveehouder of bedrijfsleider en wil je meer grip op de melkveevoeding en de voerkosten op jouw bedrijf? Dan is deze praktijkgerichte, onafhankelijke cursus iets voor jou.

Wat leert je in deze cursus:

  • Het verteringsapparaat van de koe. Herkauwen en verschillende magen van de koe en hun functie. Wat gebeurt er met het voer in de koe in de verschillende stadia? Water- en voeropname.
  • De verschillende levensfases van de koe en de rol van voeding hierin (opfok, vruchtbaarheid, eerste afkalven, droogstand, lactatie).
  • Gezondheidsrisico’s verkeerde voeding en effect voeding/supplementen ter ondersteuning.
  • Fosfor(efficiëntie) in de koe:
  • Ruwvoer als basis: inkuilen / opslag voer / voersnelheid / uitkuilen / voer mengen / voer verstrekken.
  • Rantsoenberekening met verschillende bijproducten en de gevolgen hiervan voor de productie/ diergezondheid / kosten.
  • Grondstofkennis en grondstoffenmarkt. Welke grondstoffen zijn interessant voor mijn bedrijf en hoe bepaal ik het juiste inkoopmoment. Waar haal ik marktinformatie vandaan?

Tijdens de behandeling van deze onderwerpen verdiep jij je in jouw eigen voersamenstellingen. Onafhankelijke docenten, gespecialiseerd in melkveevoeding, stellen je kritische vragen, laten je nadenken over de door jou gemaakte keuzes en laten je ook nadenken over alternatieven.

Kortom een praktijkgerichte, onafhankelijke cursus waar we aandacht besteden aan de voederstrategie op jouw melkveebedrijf en je ook leert van collega’s.

Voor wie?

Melkveehouders, bedrijfsleiders of medewerkers van bedrijven die het rantsoen geheel in eigen beheer hebben en meer rendement uit voer willen halen.

Duur

De cursus duurt 2 dagen.

Toelatingseisen

De cursus wordt gegeven op Mbo+/hbo denk- en werkniveau.

Samenvatting

Aanvangsdatum
Nader te bepalen
Duur
2 dagen

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

Deel deze pagina