Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Mens-dier interactie

Varkens in stro - Online cursus Mens-dier interactie

De vleesbranche is voortdurend in beweging. Onder meer ingegeven door maatschappelijke organisaties passen consumenten hun voedingsgedrag aan. Duurzaam en diervriendelijk zijn in grote mate bepalend voor de keuzes van vandaag. Met het Beter Leven keurmerk zet de dierenbescherming zich in voor meer welzijn voor de 'consumptiedieren'. De cursus Mens-Dier interactie is onderdeel van de voorwaarden om dit keurmerk te mogen voeren.

Door afspraken te maken met bedrijven over meer leefruimte, meer of geen ingrepen die het welzijn van de dieren aantasten en of andere verbeteringen, lukt het om diervriendelijker geproduceerd vlees in de schappen te krijgen. Het keurmerk helpt tevens de consumenten bij hun keuze: meer duurzaamheid en diervriendelijk vlees. Om het keurmerk te mogen voeren op verpakkingen moeten de boeren die het vlees leveren aan diverse eisen voldoen. Een van de criteria is dat boeren een cursus mens-dier interactie moeten volgen die voldoet aan een aantal gestelde randvoorwaarden. Voor het verkrijgen van het keurmerk moet men onder andere een certificaat van deelname van de cursus mens-dier interactie overleggen. Deze cursus voldoet hier aan.

Inhoud

Na het volgen van de cursus ben je:

  • bewust van ingeslepen gewoontes die het dierwelzijn van de varkens beïnvloeden;
  • in staat om signalen in het diergedrag of uiterlijke kenmerken te vertalen naar concrete positieve of negatieve oorzaken van dit gedrag of uiterlijk;
  • in staat om het effect te benoemen van het gedrag van de varkenshouder op de te verzorgen dieren;
  • heb je inzicht in de positieve financiële consequenties en productieresultaten van een positieve mens-dier relatie.

Voor wie?

Deze training is voor veehouders die het Beter Leven keurmerk willen behalen.

Duur

De cursus bestaat uit 1 bijeenkomst, op donderdag 7 april, van 18.30 tot 21.30 uur.

Prijs

Deze cursus is ook mogelijk als Incompanycursus. Voor groepen tot en met 40 deelnemers vragen wij een investering van € 1.750,- (excl. btw, reistijd en de kosten op locatie).

Certificering

Na afloop ontvang je als deelnemer een Bewijs van deelname van deze cursus. HAS Hogeschool is door de Dierenbescherming aangewezen als een partij die de cursus mens-dier interactie mag verzorgen. Met het bewijs van deelname van deze gevolgde cursus hebben veehouders voldaan aan de randvoorwaarde 'cursus mens-dier interactie'.

Startdatum

De cursus wordt gehouden op 7 april 2022.


Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met

  • Logo Vion
  • Logo Beter Leven keurmerk

Samenvatting

Aanvangsdatum
Nader te bepalen
Duur
3 uren
Investering
€ 90,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 90,00
Totaalprijs
€ 90,00
excl. BTW

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.


STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

Deel deze pagina