Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Productontwikkeling & ingrediënten

Granen in laboratorium - Cursus Productontwikkeling en ingrediënten
  1. HAS Bedrijfsopleidingen
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Productontwikkeling & ingrediënten

Als productontwikkelaar food steun je in grote mate op onderzoek. Ingrediënten en bouwstenen met verschillende functies spelen hierbij een belangrijke rol. Tijdens de cursus Productontwikkeling & ingrediënten maak je kennis met de wondere wereld van ingrediënten.

Wat kun je na de cursus Productontwikkeling & ingrediënten?

Na het volgen van de cursus Productontwikkeling & ingrediënten kun jij:

  • De functies van suikers, vetten, eiwitten en water in voedingsmiddelen verklaren.
  • Uitleggen wat het effect is van productsamenstelling, ingrediëntkeuze en proceskeuze.
  • Verschillende moleculaire modellen gebruiken.
  • Vertellen wat additieven en hun toepassingsmogelijkheden zijn.
  • Alles vertellen over structuren, emulsies, dispersies en schuimen.

Innoveren door food development

Door chemische en fysische modellen leer je de functies van grondstoffen te onderscheiden en beschrijven. Zo weet je na de cursus meer over het gedrag en de eigenschappen van de voedselelementen. Start vandaag nog met innoveren!

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • De chemische en fysische modellen van grond- en hulpstoffen.
  • De sensoriek van voedingsmiddelen.
  • Schuimen en emulsies.
  • De functionaliteit van ingrediënten, suikers, vetten en eiwitten.
  • Wetgeving en additieven van producten.


Voor wie?

Elke foodprofessional die zich wil bezighoudt met de productie en ontwikkeling van voedingsmiddelen zou de cursus Productontwikkeling & Ingrediënten moeten volgen.

Begeleiding

De lessen krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Ingrid Ganzeboom - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Cindy Hammink - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Andrea Timmermans - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Mathieu van Son - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Ria van de Ven - docent Food Innovation
  • Sandra van der Kaaij - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Mark van Lokven - praktikumbegeleider Voedingsmiddelentechnologie
  • Alphons van Erp - docent Voedingsmiddelentechnologie

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

Start - en cursusdata

De cursus Productontwikkeling & Ingrediënten start op 9 februari 2023. Je hebt 16 donderdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur:

  • 16 avonden theorie
  • 2 toetsavonden (13 april en 29 juni 2023)

De cursus duurt in totaal 5 maanden en vraagt naast de lessen ongeveer 4,5 uur aan zelfstudie per week.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Productontwikkeling & Ingrediënten af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Samenvatting

Aanvangsdatum
Nader te bepalen
Duur
6 maanden
Investering
€ 2.628,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.590,00
Cateringarrangement
€ 38,00
Totaalprijs
€ 2.628,00
excl. btw*
*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

De cursusprijs is inclusief cursusmateriaal en exclusief eventuele boeken. Voor deze cursus bedraagt de boekenprijs €76,-, excl btw. Deze kosten worden los gefactureerd. Het cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.


STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

Als verkoper van technische voedingsingrediënten wilde ik mijn kennis over ingrediënten en productontwikkeling verbeteren. Ik wist veel over emulgatoren en natuurlijke alternatieven, maar te weinig over de huidige ingrediënten op de markt. Deze cursus biedt die onderwerpen die ik nodig had om mijn werkzaamheden beter uit te voeren. Door het uitbreiden van mijn kennis over ingrediënten en productontwikkelaars kon ik een betere gesprekspartner worden voor externe productontwikkelaars. En ze beter uitleggen en overtuigen van de toegevoegde waarde van onze ingrediënten! Het waren gezellige lessen en een gezellige groep op donderdagavond.

Tasso Skerletidis

Account Manager Contined bv

Deel deze pagina