Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Datagestuurd werken: het is een prachtig begrip. In het huidige digitale tijdperk doet dit denken aan: big data, machine learning, data science, business intelligence, monitoring, etc. Een mooi, zich sterk ontwikkelende technologie.

Hoe kun je data inzetten voor de ontwikkeling van beleid en besluitvorming? Hoe wordt data omgezet naar informatie, zodat je een goede onderbouwing hebt voor beleid en uitvoering? Hoe kun je complexe maatschappelijke vraagstukken met datasturing inzichtelijk maken en welke mensen, kennis, vaardigheden en houding zijn hiervoor nodig?

Ben jij werkzaam binnen een waterschap, gemeente of provincie waar deze termen je om de oren vliegen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen om datagestuurd werken op de juiste manier toe te passen? En wissel je graag ervaringen uit met collega’s, die in gelijke situaties zitten?

Dan is de cursus Sturen met data iets voor jou.

Cursusprogramma

De cursus Sturen met data bestaat uit een 11-weeks programma met een doorlooptijd van 16 weken, waar we in totaal 11 keer bij elkaar komen (mix van online en fysieke bijeenkomsten). Gedurende deze periode werk je aan een eigen actieplan om 'datagestuurd werken' toe te passen binnen jouw organisatie.

Thema’s die gedurende de 11 weken aan bod komen zijn: datasturing, veranderende omgeving, persoonlijke competenties, effectief communiceren naar het bestuur en management, kwaliteit van (geo)data, privacyvraagstukken en tot slot een presentatie van het actieplan.

De cursus richt zich vooral op de organisatorische aspecten, professionele vaardigheden en omgangsvormen. De specifieke technieken rond data science komen minder uitgebreid aan de orde.

Resultaten

Aan het einde van de opleiding heb je:

  • Inzicht in de mogelijkheden van datasturing voor beleidsontwikkeling en besluitvorming.
  • Inzicht in de behoefte van management, bestuur en beleidsmedewerkers ten behoeve van datasturing.
  • Inzicht in actuele onderwerpen, maatschappelijke opgaven en de exacte behoefte aan data/informatie.

Daarnaast weet je:

  • Bruikbare data te vinden en weet je hoe je deze data kunt bevragen en bewerken
  • Hoe je de data efficiënt en effectief kunt visualiseren (dashboard)
  • Wat ervoor nodig is om op data te kunnen sturen: organisatorische en privacy vereisten, maar ook de competenties waarover je moet beschikken.
  • Hoe je als verbinder het proces faciliteert.

Op verzoek kan een aantal documenten als achtergrond en nadere duiding worden opgestuurd.

Begeleiding

De opleiding wordt georganiseerd en gerealiseerd door docenten/vakmensen van de organisaties HAS Hogeschool, Infofolio en GEON. HAS Hogeschool is gericht op didactiek en visualisaties van geo-data, Infofolio om kennis te delen en een meerwaarde aan data te geven en GEON vanuit de ervaring in het werkveld.

De organisaties en de betrokken docenten Marien de Bakker, Michiel Jellema, Christian Breider, Harm Olthof, Jeroen Overbeek, Gerlof de Haan vormen samen de basis van kennis voor de cursus Sturen met data.

Voor wie?

De cursus is ontwikkeld voor professionals werkzaam bij waterschappen, gemeenten en provincies. Denk hierbij aan beleidsadviseurs, dataspecialisten of coördinatoren-informatievoorziening. Gericht dus op mensen die in hun werk actief bezig zijn met het gebruik van data om beleid en uitvoering te ondersteunen.

Toelatingseisen

Minimaal HBO werk- en denkniveau. Mogelijk bellen we je voor een intake over wensen en verwachtingen.

Duur

De cursus bestaat uit 11 bijeenkomsten en 4 zelfstudiedagen.  De bijeenkomsten duren van 9.00 uur tot 12.00 uur. Cursusdata worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Certificering

Bij voldoende beoordeling van je actieplan en presentatie ontvang je een certificaat.


Deze cursus is tot stand gekomen in samenwerking met:

  • Logo Geon
  • logo Infolia

Cursusdata

Momenteel wordt met onze samenwerkingspartners gekeken naar een nieuwe cursusplanning. Zodra deze bekend is komen de nieuwe cursusdata op de site te staan. Wil je op tijd geïnformeerd worden meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Projectmanager

K.A.A. (Kim) de Bont BBA

Projectmanager


E: K.dBont@has.nl

T: +31 88 890 38 81

foto Kim de Bont
Online cursus sturen met data in het nieuws

Samenvatting

Aanvangsdatum
Startdatum wordt met je afgestemd
Duur
4 maanden
Investering
€ 2.450,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.450,00
excl. 21% BTW
Totaalprijs
€ 2.450,00
excl. BTW
btw-prijs
€ 514,50
Totaalprijs
€ 2.964,50
incl. BTW

Iedere 2e aanmelding van dezelfde organisatie ontvangt 15% korting op de cursusprijs.

Zet de stap!

Deel deze pagina