Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Datagestuurd werken: het is een prachtig begrip. In het huidige digitale tijdperk doet dit denken aan: big data, machine learning, data science, business intelligence, monitoring, etc. Een mooi, zich sterk ontwikkelende technologie.

Maar wat heb je daaraan in je werk? Hoe kun je data inzetten voor de ontwikkeling van beleid en besluitvorming? Hoe wordt data omgezet naar informatie, zodat je een goede onderbouwing hebt voor beleid en uitvoering? Hoe kun je complexe maatschappelijke vraagstukken met datasturing inzichtelijk maken en welke mensen, kennis, vaardigheden en houding zijn hiervoor nodig?

Ben jij werkzaam binnen een waterschap, gemeente of provincie waar deze termen je om de oren vliegen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen om datagestuurd werken op de juiste manier toe te passen? En wissel je graag ervaringen uit met collega’s, die in gelijke situaties zitten?

Dan is de cursus Sturen met data iets voor jou.

Inhoud

De cursus Sturen met data bestaat uit een 11-weeks programma met een doorlooptijd van 16 weken, waar we in totaal 11 keer bij elkaar komen (mix van online en fysieke bijeenkomsten). Gedurende deze periode werk je aan een eigen actieplan om 'datagestuurd werken' toe te passen binnen jouw organisatie.

Thema’s die gedurende de 11 weken aan bod komen zijn: datasturing, veranderende omgeving, persoonlijke competenties, effectief communiceren naar het bestuur en management, kwaliteit van (geo)data, privacyvraagstukken en tot slot een presentatie van het actieplan.

Aan het einde van de opleiding heb je:

 • Inzicht in de mogelijkheden van datasturing voor beleidsontwikkeling en besluitvorming.
 • Inzicht in de behoefte van management, bestuur en beleidsmedewerkers ten behoeve van datasturing.
 • Inzicht in actuele onderwerpen, maatschappelijke opgaven en de exacte behoefte aan data/informatie.

Daarnaast weet je:

 • Bruikbare data te vinden en weet je hoe je deze data kunt bevragen en bewerken
 • Hoe je de data efficiënt en effectief kunt visualiseren (dashboard)
 • Wat ervoor nodig is om op data te kunnen sturen: organisatorische en privacy vereisten, maar ook de competenties waarover je moet beschikken.
 • Hoe je als verbinder het proces faciliteert.

Op verzoek kan een aantal documenten als achtergrond en nadere duiding worden opgestuurd.

Door wie?

De opleiding wordt georganiseerd en gerealiseerd door docenten/vakmensen van 3 betrokken organisaties:

HAS Hogeschool is gericht op didactiek en visualisaties van geo-data, Infofolio om kennis te delen en een meerwaarde aan data te geven en GEON vanuit de ervaring in het werkveld.

De organisaties en de daarvan betrokken docenten Marien de Bakker, Michiel Jellema, Christian Breider, Harm Olthof, Jeroen Overbeek, Gerlof de Haan vormen samen de basis van kennis voor de online cursus Sturen met data.

Voor wie?

De opleiding is ontwikkeld voor mensen werkzaam bij waterschappen, gemeenten en provincies. Denk hierbij aan beleidsadviseurs, dataspecialisten of coördinatoren-informatievoorziening. Gericht dus op mensen die in hun werk actief bezig zijn met het gebruik van data om beleid en uitvoering te ondersteunen.

Daarbij is de opleiding gericht op HBO werk- en denkniveau en mensen die binnen de huidige werkzaamheden te maken hebben met datagerichte vraagstukken.

Voor de duidelijkheid: de online cusus richt zich vooral op de meer organisatorische aspecten en professionele vaardigheden en omgangsvormen. De specifieke technieken rond datascience zullen minder uitgebreid aan de orde komen.

Duur

11 bijeenkomsten en 4 zelfstudiedagen.  De bijeenkomsten duren van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Cursusdata zijn:

 • 30 september 2021
 • 7 oktober 2021
 • 14 oktober 2021
 • 4 november 2021
 • 18 november 2021
 • 25 november 2021
 • 2 december 2021
 • 9 december 2021
 • 16 december 2021
 • 20 januari 2021
 • 9 december 2021

Toelatingseisen

Minimaal HBO werk- en denkniveau. Het is mogelijk dat wij je bellen om een nadere intake over wensen en verwachtingen te doen.

Certificering

Beoordeling vindt plaats aan de hand van het actieplan en een presentatie. Als dit voldoende wordt bevonden, ontvang je een certificaat.


Samenvatting

Aanvangsdatum
30 september 2021
Duur
4 maanden
Investering
€ 2.450,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.450,00
excl. 21% BTW
Totaalprijs
€ 2.450,00
excl. BTW
btw-prijs
€ 514,50
Totaalprijs
€ 2.964,50
incl. BTW

Iedere 2e aanmelding van dezelfde organisatie ontvangt 15% korting op de cursusprijs.

Zet de stap!