Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Toegepast onderzoek op de grasmat

Vergrootglas boven grasveld - Cursus Toegepast onderzoek grasmat
 1. HAS Bedrijfsopleidingen
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Cursus Toegepast onderzoek op de grasmat

Nieuwe ontwikkelingen of ideeën ter verbetering van de kwaliteit van de grasmat moeten, voordat je ze in de praktijk kunt brengen, eerst worden onderzocht en getoetst. Hoe voer je een gedegen onderzoek uit en waar moet je rekening mee houden? De cursus Toegepast onderzoek op de grasmat leert je alles over de opzet en uitvoering van onderzoek voor kortgrasvegetaties. De cursus is los te volgen of als onderdeel van de opleiding Expert Natuurgras.

Cursusprogramma

De cursus Toegepast onderzoek op de grasmat bereid je voor op het zelfstandig op zetten en uitvoeren van onderzoek ten aanzien. Dat kan zowel gaan om het invoeren van een nieuwe methodiek of middel voor het beheer en onderhoud als het oplossen van problemen die zich voordoen in de kortgrasvegetatie.

We bieden een afwisselend dagprogramma. De noodzakelijke theorie wordt aan de hand van jouw dagelijks werk tastbaar gemaakt. Casussen uit je eigen praktijk en die van je medecursisten vormen het uitgangspunt van de cursus. Daarnaast biedt de cursus je veel gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen.

In deze cursus leer je:

 • Het opzetten van proeven. De voor en nadelen van verschillende typen metingen en de belangrijkste proefveldschema's.
 • Het doen van waarnemingen en het verkrijgen van betrouwbare resultaten.
 • Het trekken van conclusies en het maken van adviezen ten aanzien van verbeteringen.

Omdat de praktijk de belangrijkste leerschool is zijn er twee veldwerkdagen in het programma opgenomen. De cursusgroep is vaak een mix van zowel beheerders als toeleveranciers. Juist die combinatie zorgt voor waardevolle discussies en verruimt je blik!

Deze cursus maakt onderdeel uit van de opleiding Expert Natuurgras. De opleiding Expert Natuurgras bestaat uit 2 cursussen, die ook los te volgen zijn. Dat zijn:

Resultaten

Na het volgen van de cursus:

 • Heb je het inzicht en de vaardigheden om bij een probleem in de grasmat gestructureerd tot de oorzaak te komen.
 • Heb je de kennis en vaardigheden om een onderzoeksplan en adviesrapport voor een praktijkprobleem op te stellen en uit te voeren.

Op basis van die kennis en inzichten over probleemanalyse en opzet en uitvoering van praktijkonderzoek, kun je nu zelf aan de slag met een concreet onderzoeksplan om voorkomende problemen met de juiste maatregelen op te lossen.

Begeleiding 

De theoretische kennis krijg je van verschillende HAS-docenten, die zowel vakkennis als jarenlange praktijkervaring hebben:

 • Emile Clerkx, docent-onderzoeker expert plantkunde, genetica, breeding
 • Casper Paulussen, gastdocent expert onderhoud golfbanen, chemievrij beheer
 • Sjaak Groen, cursusleider, docent expert kortgrasvegetaties
 • Jan Robben, docent expert bodem, duurzaamheid

Voor wie?

De cursus is ontwikkeld voor mensen die werkzaam zijn in het beheer en onderhoud van sportvelden en golfbanen, bijvoorbeeld als beheerder of toeleverancier.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de cursus:

 • ben je het bezit van het diploma Beheerder sportvelden of Hoofdgreenkeeper of een gelijkwaardige opleiding.
 • heb je ruime praktijkervaring.

Duur en cursusdata

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 13.30 tot 21.00 uur, de lessen worden met een tijdsinterval van 2 weken verzorgd.

 • 10 november 2022
 • 17 november 2022
 • 24 november 2022
 • 1 december 2022

Certificering

Na afloop van de cursus ontvang je een bewijs van deelname van HAS Hogeschool.

Als je deze cursus volgt als onderdeel van de opleiding Expert Natuurgras en het afstudeertraject met goed gevolg afsluit heb je recht op het diploma Expert Natuurgras, erkend door de BSNC, Nederlandse Golf Federatie (NGF), Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) en Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA).

Samenvatting

Aanvangsdatum
10 november 2022
Duur
4 dagen
Investering
€ 1.365,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.295,00
Cateringarrangement
€ 70,00
Totaalprijs
€ 1.365,00
excl. btw*

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

Deel deze pagina