Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten

Afgesneden stukken vlees - Cursus Vleestechnologie
  1. HAS Bedrijfsopleidingen
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten

Van 100% dierlijk tot 100% plantaardig vlees. Als professional wil je alles weten over verschillende soorten vleesproducten. In de cursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten duik je in de wereld van de vleesindustrie. Zo ontdek je de theoretische achtergrond en verbreed je jouw kennis binnen de voedingsmiddelenindustrie.

Wat kun je na de cursus Vleestechnologie?

Na het volgen van de cursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten kun jij:

  • De bereidingsprocessen van vlees, vleesbehandeling en alternatieve eiwitten benoemen en toepassen.
  • Grondstoffen benoemen.

De basis van vleesverwerking

Van vleesverwerking tot hulpstoffen: alles komt tijdens deze cursus aan bod. Je inspiratie haal je uit gastcolleges van experts uit de vleesindustrie. Theorie en praktijk vormen de perfecte combinatie om je verder te ontwikkelen op dit gebied.

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • De microbiologie en biochemie van vlees- en vleesproducten.
  • De chemie van vleeseiwitten en vetten.
  • Wet- en regelgeving van vlees.
  • Kleur en malsheid van vleesproducten, vocht- en vetbinding.
  • Zouten, pekelen, roken en fermenteren.
  • Coating technologie.
  • Vleesvervangers, vleesanalogen en alternatieve eiwitten.

Voor wie?

De cursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten is interessant voor iedereen die werkzaam is in de vlees-, vega- of snackindustrie. Of je nu meer verdieping wilt, jezelf wilt ontwikkelen of op zoek bent naar technische kennis.

Ben je op zoek naar een cursus die je een basis biedt en je een betere gesprekspartner maakt, zonder de diepte in te gaan? Neem dan eens een kijkje bij de cursus Basis Vleestechnologie.

Begeleiding

De lessen krijg je van HAS-docent Frank Verkroost. Frank is docent van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een havo- of vwo-diploma (scheikunde en wiskunde zijn een pre), of
  • Een afgeronde mbo-4 opleiding (scheikunde en wiskunde zijn een pre).
  • Werkervaring in de voedingsmiddelenindustrie.

Start- en cursusdata

De cursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten start op 30 augustus 2022. Je hebt 20 dinsdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur, hiervan zijn 6 avonden practicumavonden. De cursus duurt in totaal 5 maanden en vraagt naast de lesavonden om ongeveer 4,5 uur aan zelfstudie per week.

30-8-2022

Opstart, sectororiëntatie en spierfysiologie

6-9-2022

Praktijkavond vlees en vleesproducten

13-9-2022

Wet en regelgeving, microbiologische aspecten

20-9-2022

Kleur- en bindingtechnologie theorie

27-9-2022

Eiwittransitie, vleesvervangers

4-10-2022

Functionele ingrediënten deel 1

11-10-2022

Functionele ingrediënten deel 2

18-10-2022

Kleur- en bindingtechnologie praktijk

1-11-2022

Invullen met thema in samenspraak met cursisten

8-11-2022

Reserveweek/praktijk

15-11-2022

Processing

22-11-2022

All about hamburger practicum

29-11-2022

Zouten, pekelen, roken, fermenteren

6-12-2022

Meattech challenge; conceptontwikkeling

13-12-2022

Thermische behandeling

20-12-2022

Verpakken producten

10-1-2023

Convenience; coating technologie en restructureren

17-1-2023

Meattech challenge; practicum innovatie

24-1-2023

Toetsing

31-1-2023

Meattech challenge

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten af met een examen en de presentatie van de Meattech Challenge. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.


Deze cursus is in samenwerking met Meattech tot stand gekomen

Samenvatting

Aanvangsdatum
30 augustus 2022
Duur
5 maanden
Investering
€ 2.995,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.950,00
Cateringarrangement
€ 45,00
Totaalprijs
€ 2.995,00
excl. btw*

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

Het cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

Cursisten & docenten over de cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten

“In de cursus kreeg ik meer theoretische achtergrond van de vleesindustrie en dat kwam na mijn MBO opleiding levensmiddelentechnologie en een aantal jaar werken goed van pas. Bij het bedrijf zijn we nu meer bezig met vochtbinding en kleurbehoud, daar wilde ik meer van leren en de toelichting in de cursus heb ik ook zeker kunnen toepassen bij ons bedrijf. De cursus vond ik erg leuk een leerzaam.“

corbion
Renate Zumbrink

Applicatie technoloog bij Corbion / Purac

Deel deze pagina