Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Inleiding beheer natuurgrasland

Man geeft koeien in weiland eten - Inleiding beheer natuurgrasland
 1. HAS Bedrijfsopleidingen
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Inleiding beheer natuurgrasland

Wil je de economische kansen die werken in en voor de natuur biedt beter benutten en zo jouw bedrijf toekomstbestendig maken? Wil je meewerken aan het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal tussen pachters en grondeigenaren? Wil je als buitenmens en ondernemer bijdragen aan een draagkrachtige natuur? Het cursusprogramma ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’ kan je helpen deze doelen te bereiken. Deze inleiding is het eerste deel van het cursusprogramma en bestaat uit 6 dagdelen (3 hele dagen). De inleiding is bedoeld voor ondernemers die kennis willen maken met natuurlijk graslandbeheer en voor loonwerkers en anderen, die beheer op natuurgrasland uitvoeren in opdracht van een grondeigenaar. Inschrijven via website Aeres Hogeschool.

Inhoud

In deze kennismakingcursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Leer kijken door de bril van de natuurbeheerder; wat zijn zijn/haar doelen? Wat is het verschil tussen agrarisch natuurbeheer en natuurbeheer?
 • De kwetsbaarheid van natuurgebieden; hoe herken je beschadigingen en hadden die voorkomen kunnen worden?
 • Probleemkruiden; welke soorten zijn typerend voor welke omstandigheden. Ook goed om te weten: niet alle probleemkruiden zijn ook een probleem voor de natuur.
 • Verschraling; het hoe, wat, waar en waarom.
 • Verschillende manieren van graslandgebruik: wat zijn de effecten van verschillende manieren? Maaien of beweiden? En hoe dan?

Waar het binnen deze thema’s precies over gaat, dat hangt af van het gebied waar de cursus wordt gegeven en de onderwerpen die boswachters en/of pachters inbrengen.

Na afloop kennen cursisten de basisbeginselen van natuurlijk graslandbeheer en hebben ze onder andere kennis gemaakt met de meest voorkomende natuurdoeltypen en beheermaatregelen.

Voor wie?

Voor ondernemers die kennis willen maken met natuurlijk graslandbeheer en voor loonwerkers en anderen, die beheer op natuurgrasland uitvoeren in opdracht van een grondeigenaar.

Duur

De cursus bestaat uit 3 lesdagen (6 dagdelen).

Deze cursus kan het hele jaar door worden gestart.


Deze cursus is mede mogelijk gemaakt door:

 • Logo Natuurmonumenten
 • Logo Staatsbosbeheer
 • Logo Aeres Hogeschool Dronten

Let op! Tot en met 1 september 2021 zijn alle lessen van de cursussen Natuurbeheer geannuleerd in verband met de COVID-19 ontwikkelingen en de hieraan gekoppelde maatregelen. Deelnemers van de betreffende cursussen worden persoonlijk op de hoogte gehouden.

Samenvatting

Aanvangsdatum
Startdatum wordt met je afgestemd
Duur
3 dagen
Investering
€ 420,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 420,00
excl. 21% BTW
Totaalprijs
€ 420,00
excl. BTW
btw-prijs
€ 88,20
Totaalprijs
€ 508,20
incl. BTW
Inschrijving verloopt via de website van Aeres.
Zet de stap!

Deel deze pagina