Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Leergang Sturen met data

Data-gedreven werken wordt steeds belangrijker voor overheidsorganisaties en bedrijven. Op basis van betrouwbare data kun je betere inzichten verwerven en efficiëntere keuzes maken. In de leergang Sturen met data leer je hoe je vraagstukken datagestuurd aanpakt.

Of het nu gaat over het bepalen van effecten van klimaatadaptatie of de gevolgen van de energietransitie voor de leefomgeving: nagenoeg elke grote maatschappelijke opgave vraagt om veel informatie en dus data.

In de meeste organisaties is de behoefte om datagedreven te werken al aanwezig. Soms is er al een data visie of data beleid. Maar vaak ontbreekt de praktische doorvertaling nog: projectaanpak, benodigde kennis, ethische- en privacy-aspecten. De leergang Sturen met data helpt je met die praktische aanpak om datagedreven denken en werken te implementeren in de organisatie.

Cursusprogramma

De leergang Sturen met data bestaat uit 2 cursussen, die ook los te volgen zijn:

Klik voor meer informatie over de losse cursussen op de betreffende link. Hieronder volgt een beschrijving over het gehele traject van de leergang Sturen met data.

Cursus Sturen met data - van beleid naar project

In deze cursus wordt je meegenomen in relevante ontwikkelingen ten aanzien van datagestuurd werken. Met een data maturity test wordt gekeken naar de data-volwassenheid van je organisatie. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Ontwikkelingen in data sturing, data volwassenheid
  • Rollen in het datasturingsproces, data ethiek

Je voert enkele kleine opdrachten uit waarmee het proces van aanpak voor jou concreter wordt gemaakt. De totale studiebelasting van deze cursus bedraagt 2,5 dag.

Cursus Sturen met data - van denken naar doen

In deze cursus komt het proces van (beleids-)vraag naar datavraag aan de orde. Je leert over rollen en samenwerking tussen management, beleidsmedewerkers en dataspecialisten. Ook wordt aandacht besteed aan technieken en toepassingen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is datascience, data en organisatie, persoonlijke competenties en rollen, persoonlijke opdracht: actieplan.
  • Technieken (Artificial Intelligence, Machine Learning, Deep Learning, algoritmes, dashboards soft- en hardware)
  • Best practises, tips & tricks. Ethiek, privacy en transparantie
  • Capita selecta (keuzes van onderwerpen), presentaties van actieplannen

Interactie en leren van je medecursisten is een belangrijk onderdeel van deze cursus. Aan de hand van alle inzichten ga je een actieplan opstellen voor je eigen organisatie. De totale studiebelasting van deze cursus bedraagt 6 dagen.

Resultaten

Na de leergang weet je hoe het proces van datasturing wordt ingericht. Ook weet je wie je erbij moet betrekken, en welke kennis, ervaring en houding nodig is. Zo kom je vanuit een visie naar een procesinrichting met concrete aanpak voor datagedreven werken in je organisatie. Ook leg je de basis voor je eigen (kennis-)netwerk op het gebied van het sturen met data, met docenten van verschillende organisatie en medecursisten uit jouw vakgebied.

Begeleiding

De kennis wordt je aangeboden in verschillende werkvormen. Afwisselend krijg je (basis) theorie aangevuld met praktische opdrachten (zowel individueel als in groepen). Om zo dicht mogelijk bij de praktijk te blijven, ligt de nadruk vooral op uitdagingen in de eigen werksituatie en interactie met docenten en deelnemers.

Voor wie?

De leergang is gericht op medewerkers van de (semi)overheid (beleidsmedewerkers, managers, teamleiders, informatiespecialisten) die datagedreven (willen gaan) werken en behoefte hebben aan meer kennis en ervaring. Ook voor dataspecialisten die zich bezig (gaan) houden met vraagstukken van overheidsorganisaties is de cursus interessant.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de leergang heb je minimaal MBO+ werk- en denkniveau en enige werkervaring bij de (semi) overheid. Bij voorkeur heb je ook enige ervaring met datagedreven werken. Mogelijk neemt de cursuscoördinator contact met je op voor een intake.

Cursusdata

De leergang Sturen met data (bestaande uit twee cursussen) telt in totaal 9 bijeenkomsten in de periode van ongeveer 3 maanden. Je krijgt afwisselend op locatie en digitaal les. Bekijk alle cursusdata.


De leergang is tot stand gekomen met:

  • logo Infolia
  • Logo Geon

Samenvatting

Aanvangsdatum
Nader te bepalen
Duur
3 maanden
Investering
€ 2.250,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.250,00
Totaalprijs
€ 2.250,00
excl. btw*

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

STAP-budget

Voor deze leergang kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Het is een discipline in opkomst. Je ziet dat veel instanties bezig zijn dit binnen hun organisatie vorm te geven. Je kunt ook veel leren van elkaar.

Gijs Kriek

Teamleider Informatisering gemeente Midden Groningen

Deel deze pagina