Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Bakkerijtechnologie

Een goede bakker weet niet alleen hoe je een lekker brood maakt, maar ook waarom een bepaalde combinatie van ingrediënten en handelingen tot een smakelijk resultaat leidt. Ontdek de technologische achtergrond van de bakkerij, met andere woorden brood, banket en zoetwaren tijdens deze cursus Bakkerijtechnologie. Ontwikkel aan de hand van deze kennis je eigen stijl. Een cursus voor bevlogen vakmensen.

Inhoud

Technologische verdieping, daar gaat het om. Je leert alles tijdens de cursus Bakkerijtechnologie over de eigenschappen van grond- en hulpstoffen, processing en de feitelijke bereiding. Na de theorie toetsen we onze kennis in de praktijk.

De volgende onderwerpen passeren de revue:

 • Algemene introductie.
 • Bereidingsprocessen van brood.
 • Basis unit operations: kneden, rijzen, bakken, bewaren en varianten hierop.
 • Beschuit, roggebrood en zuurdesembrood.
 • Banket: degen (korst, vet/suiker) en beslagen (cake, kapsel en soezen).
 • Chocolade, cacaoboter-alternatieven.
 • Suikerwerk.
 • Eigenschappen en functies van grond- en hulpstoffen.
 • De functie van processing.
 • De relatie tussen grond- en hulpstoffen, processing en het eindproduct.

Voor wie?

Ambitieuze professionals die willen groeien in het vak. Je werkt al in een bakkerij, of bij een toeleverancier, maar wil graag meer inzicht in grondstoffen en processen.

Ben je op zoek naar een cursus die je een basis biedt en je een betere gesprekspartner maakt, zonder de diepte in te gaan? Neem dan eens een kijkje bij de cursus Basis Bakkerijtechnologie.

Duur

In totaal 20 weken. De cursus bestaat uit 2 blokken van 10 weken. Elk blok is opgebouwd uit 8 lessen theorie en één practicumdag. Beide blokken worden met een toets afgesloten. Lesavonden zijn op donderdag van 17.00 - 20.45 uur.

Toelatingseisen

 • HAVO/VWO met scheikunde en wiskunde in het pakket.
 • MBO niveau 4 met minimaal een 6 voor zowel scheikunde als wiskunde.
 • Werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie op mbo/hbo-niveau.

Mocht je niveau van wiskunde en/of scheikunde niet voldoende zijn, dan bieden we de mogelijkheid om een Deficiëntiecursus Scheikunde of Deficiëntiecursus Wiskunde te volgen. Meer informatie hierover kun je vinden op onze website.

Ook bieden we de cursus Basis Bakkerijtechnologie, bakkerijtechnologie in een notendop!

Certificering

De cursus Bakkerijtechnologie wordt afgesloten met een toets. Een toets kan bestaan uit één of meerdere onderdelen en/of bestaan uit het inleveren van opdrachten. Bij het behalen van voldoende resultaat en het bijwonen van minimaal 80% van de lessen ontvang je een certificaat van de cursus Bakkerijtechnologie.

Voor nadere informatie omtrent toetsing en certificering kun je de examenregeling raadplegen. De examenregeling is terug te vinden op onze website.

Samenvatting

Aanvangsdatum
02 september 2021
Duur
5 maanden
Investering
€ 2.628,00
excl. 21% BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.590,00
Cateringarrangement
€ 38,00
Totaalprijs
€ 2.628,00
excl. 21% BTW
BTW-prijs
€ 547,32
Totaalprijs
€ 3.175,32
incl. BTW

Cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.

Zet de stap!

“De cursus sloot goed aan bij mijn werkzaamheden. De cursus geeft je meer inzicht in wat een grondstof doet in de eindproducten. Het kwartje is bij mij verschillende keren gevallen!! Ook met achtergrond krijg je de cursus niet cadeau, je moet er echt voor gaan zitten en leren. Het practicum was gezellig. Verder ben je nooit te oud om te leren, ik ben 42 en het is altijd leuk als je het certificaat hebt behaald. “

Wijnand Segers

Productontwikkelaar bij Daelmans Banket B.V.