Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Thema-artikel: INVIS & insecten

logo INVIS
  1. HAS Onderzoek
  2. Dossier
  3. Thema-artikel: INVIS & insecten

Het lectoraat INVIS heeft als doel een bijdrage te leveren aan de reductie van de klimaatbelasting, door vis op een duurzamer manier te produceren met behulp van insecten als eiwitbron in visvoer, waarbij die insecten mogelijk op reststromen worden gekweekt. Gedurende de lectoraatsperiode verschoof de focus van vis naar allerlei productiedieren, en dan met name pluimvee. Daarmee verschoof ook de samenstelling van het kernteam INVIS: docent-onderzoeker Arjan Borghuis en lector Olga Haenen, met in de 1e twee jaar docent-onderzoeker Ellen Weerman, met focus op aquacultuur, die opgevolgd werd door docent-onderzoeker Femke Schaafstra, met focus op pluimvee.

Waarom insecten als eiwitbron?

Volgens Wikipedia zijn insecten een klasse van zes-potige, ongewervelde dieren die behoren tot de geleedpotigen (Arthropoda). Ze worden door een deel van de bevolking vaak als beschadigend, lastig of ongewenst beschouwd. Echter, al millennia lang vormen insecten onderdeel van het dieet van mensen over de gehele wereld. Insecten bevatten namelijk hoogwaardige eiwitten en goede vetten en zijn rijk aan calcium, ijzer en zink.

Daarnaast is de kweek van insecten (vertical farming) niet afhankelijk van grondoppervlak en worden in vergelijking met de veehouderij zeer weinig ammoniak en broeikasgassen uitgestoten. Tevens hebben insecten een lage voederconversie, oftewel, ze zijn erg efficiënt in het omzetten van voer in gewicht, deels eiwitten. Insecten hebben namelijk 12x minder voer nodig dan koeien om dezelfde hoeveelheid eiwit te produceren. Een ander voordeel van insecten is dat ze kunnen leven van organische reststromen en zo onderdeel vormen van een circulaire economie.  Maar bovenal, vissen en ook kippen zijn dol op insecten!

Wat mag er al?

In Europa mogen sinds juli 2017 insecten in visvoer verwerkt worden. In tegenstelling tot visvoeders, is het gebruik van hele insecten of delen ervan (PAP: animal processed protein)  in voeders voor varkens en kippen tot op heden niet toegestaan. Echter, op 13 april 2021 hebben de EU-lidstaten zich positief uitgesproken over het gebruik van insecten eiwitten (insect PAP) in varkens- en pluimveevoeding. Het voorstel is 22 juni 2021 tevens door de ENVI-committee van het Europese Parlement goedgekeurd. Het plan zal nog door het Europees Parlement afgehamerd worden, dus gaat door. Meer informatie

Door deze goedkeuring zal de insecten(kweek) sector een nog grotere ‘boost’ krijgen. Het wordt dus steeds belangrijker dat meer bekend wordt over enerzijds de kweek van insecten en anderzijds de (voedsel- en veterinaire) veiligheid. Tijdens de INVIS-netwerkhappening (5 maart 2020) werd aan de hand van verschillende stellingen door 37 deelnemers vanuit diverse instanties en industrie over o.a. deze onderwerpen gediscussieerd.  De conclusies van deze dag zijn velerlei, en deze vind je in dit verslag. Op basis van deze conclusies zijn we als INVIS breder gaan kijken dan alleen insectenkweek voor visteelt, en dan met name meer richting insectenkweek voor pluimveevoer.

Adviseur

ing. L.S. (Linda) Bonte

Adviseur


E: L.Bonte@has.nl

foto Linda Bonte

Deel deze pagina