Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Detectie van invasieve plantensoorten in Nederland

Steeds meer uitheemse plantensoorten verspreiden zich over Nederland. Deze soorten kunnen invasief worden, wat een negatief effect heeft op ecosystemen of de samenleving. Om beleidsmakers en provincies beter te adviseren en toekomstige problemen met invasieve soorten te voorkomen, is het noodzakelijk om inzicht te krijgen in wanneer en waarom uitheemse plantensoorten invasief worden.

Het doel van dit onderzoek is om technieken te vinden om invasieve en problematische verspreiding van uitheemse plantensoorten te detecteren,  zodat deze in de toekomst kan worden voorkomen. Ook wil men meer inzicht in het soort en hoeveelheid data die nodig is om dit doel te bereiken.

Visualisatie en analyse van de data

De data, met waarnemingen van 1900 tot 2020, komt uit de Nationale Database van Flora en Fauna (NDFF). De gegevens worden gevisualiseerd met Power BI met behulp van data en geografische kaarttechnieken. In deze studie zijn de huidige invasieve soorten en de soorten waarvan de invasiviteit onbekend is vergeleken op basis van:

  • jaarlijks voorkomen
  • geografische verspreiding
  • ruimtelijke duurzaamheid

Conclusie

Conclusie is dat het met deze technieken lukt om invasiviteit van soorten op te sporen. Een van de resultaten was dat de plantensoorten A. italicum, E. annuus en P. indica in de toekomst nauwlettender in de gaten moeten worden gehouden.


Het project is uitgevoerd in opdracht van:

Deel deze pagina