Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Geautomatiseerde classificatie van appelbomen

In de landbouw en ook in de fruitteelt worden steeds vaker vision technieken gebruikt. Een voorbeeld is het voorspellen van de oogst van appels. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op data over dichtheid van de bloemen. In dit project is een begin gemaakt met het voorspellen van de kwaliteit van de appelbomen.

Het is belangrijk om in een vroeg stadium de kwaliteit van jonge appelbomen te kunnen bepalen om in de groeifase te kunnen bijsturen. De kwaliteitsclassificatie gebeurt nu handmatig en is arbeidsintensief. Automatisering van dit proces kan een besparing van tijd en geld opleveren en een verbetering van de kwaliteit van de beoordeling.

Minor Data science in agrifood

Dit project is uitgevoerd binnen de minor Data science in agrifood door studenten van HAS en Avans Hogeschool. Ze werkten in teams met studenten van beide hogescholen en werden begeleid door docentenduo's van beide hogescholen. Door die opzet is er een constante uitwisseling geweest tussen beide kennisinstellingen. Vanuit HAS Hogeschool is lector Lenny van Erp betrokken als coördinator en contactpersoon voor bedrijven.

In de minor hebben de studenten de beginselen van data science geleerd (data architectuur, data opslag, data analyse, Python, Power BI, data governance) en de toepassing ervan in een groene sector. Ze hebben geleerd van elkaar, van docenten en van opdrachtgevers. Tussen de studententeams is op meerdere momenten uitwisseling geweest.

Voor de projecten verdiepten de studenten zich eerst in de business understanding (wat is het probleem van de opdrachtgever en hoe zit deze sector in elkaar?), vervolgens in de data understanding (welke data zijn nodig om het probleem op te lossen, zijn die data voorhanden en hoe kunnen we die analyseren?) en op basis daarvan zijn ze aan een oplossing gaan werken.

Oplossing voor FruitMasters: eerste stap naar een tool voor automatische classificatie

Resultaat van dit project was een data visualisatie en/of een data analyse tool om tot een (begin van) een oplossing te komen. Door met drones data te verzamelen van jonge bomen is gewerkt aan een automatische classificatie van de bomen op basis van foto’s. Hiervoor is een image recognition programma gebruikt. Ook hebben de studenten meer inzicht gekregen in de kwaliteitsparameters en de criteria voor het bouwen van de automatische classificatie.


Dit project is uitgevoerd in opdracht van:

Deel deze pagina