Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

GROW!-sensoren helpen met opbrengstvoorspellingen witloof

Witlof in trekcel
  1. HAS Onderzoek
  2. HAS in onderzoeksprogrammas
  3. Project GROW
  4. Actualiteit
  5. GROW!-sensoren helpen met opbrengstvoorspellingen witloof

Met behulp van de GROW!-sensoren kan worden nagaan of het microklimaat homogeen verdeeld is in de serre, en of dit een effect heeft op de productie van tomaten. Dezelfde redenering gaat ook op voor andere teelten. Daarom worden in project GROW! ook proeven gedaan in de slateelt en de witloof forcerie.

Prof. Bram Van de Poel van de Universiteit Leuven is betrokken bij de opzet van de proef. Over de opstelling vertelt hij: “De proef bij witloof is speciaal ten opzichte van tomaten en sla, aangezien het gewas in het donker geforceerd wordt en in een afgesloten cel. De GROW!-sensoren laten ons toe om klimaat en eventuele productieverschillen tussen trekbakken en op verschillende hoogtes te achterhalen.

We hebben nu een eerste proef afgerond in de Nationale Proeftuin voor Witloof in Herent (België), waar we de temperatuur en luchtvochtigheid op verschillende plaatsen in de trekcel gemeten hebben. We hebben ook continue de temperatuur, pH en EC veranderingen van de voedingsoplossing opgemeten in verschillende trekbakken. In een volgende fase zullen we deze omgevingsparameters linken aan de groei en ontwikkeling van de witloof kroppen.”

Gelukkig heeft de coronacrisis geen effect gehad op het uitvoeren van de proeven in Herent. De eerste data zijn inmiddels binnen, maar nog niet geanalyseerd. De data worden overigens niet gebruikt voor het voorspelmodel dat binnen GROW! wordt ontwikkeld, dat concentreert zich op tomaten. Wel is de verwachting dat met behulp van de GROW!-sensoren opbrengstvoorspellingen kunnen worden gedaan voor witloof.

Deel deze pagina