Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Is het mogelijk om het verloop van witziekte te voorspellen aan de hand van klimaatdata?

Sensornetwerk in een kas
  1. HAS Onderzoek
  2. HAS in onderzoeksprogrammas
  3. Project GROW
  4. Actualiteit
  5. Is het mogelijk om het verloop van witziekte te voorspellen aan de hand van klimaatdata?

Witziekte, of ook wel ‘echte meeldauw’ genoemd, is een schimmelziekte die voorkomt op verschillende gewassen en wordt veroorzaakt door verschillende schimmels. Bij tomaat wordt de ziekte veroorzaakt door de schimmel ‘Oïdium Lycopersicum’. De ziekte wordt gekenmerkt door witte, pluizige plekjes op de bladeren die verder kunnen uitgroeien tot ze het hele blad bedekken. Bij de juiste omstandigheden, kan de schimmel zich zeer snel verspreiden over de hele serre. Een sterke aantasting zal dan leiden tot het uitdrogen en afsterven van bladeren. Om de ziekte te bestrijden, gebruiken telers daarom veelal chemische gewasbeschermingsmiddelen bij de eerste tekenen van witziekte.

Tomatenplant met witziekte

Binnen project GROW! doen onderzoekers Marlies Huysmans (Proefcentrum Hoogstraten) en Vincent Sluyds (Universiteit van Antwerpen) onderzoek naar de invloed van het klimaat op het ontstaan en de verspreiding van witziekte. Marlies: "Met behulp van een dens sensornetwerk dat ontwikkeld werd binnen het GROW! project, kan het kasklimaat nauwkeurig in kaart gebracht worden. Deze sensordata kunnen gekoppeld worden aan de ontwikkeling van witziekte in computermodellen. Met deze modellen wordt het mogelijk om het ontstaan van witziekte te voorspellen op basis van klimaat." Zo kan in de toekomst preventief worden ingegrepen tegen witziekte, bijvoorbeeld door aanpassing van het kasklimaat en kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vermeden worden.

Om het onderzoek mogelijk te maken, is dit jaar op Proefcentrum Hoogstraten een sensornetwerk van wel liefst 27 sensoren uitgerold in een serrecompartiment van 240 m². Marlies: "Dit experiment is lopende. In de serre wordt de verspreiding van een spontane witziekte-uitbraak nu intensief opgevolgd. Na afloop van de proef, zal de Universiteit Antwerpen een computermodel opstellen aan de hand van de sensor- en witziekte data."

Deel deze pagina