Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Slimme voorspellingen van plantengroei voor beter management van de tomatenserre

Kas met rijen teelt
  1. HAS Onderzoek
  2. HAS in onderzoeksprogrammas
  3. Project GROW
  4. Actualiteit
  5. Slimme voorspellingen van plantengroei voor beter management van de tomatenserre

In de moderne glastuinbouw worden hoge oogstopbrengsten gehaald. Door enerzijds verbeterde kennis over plant- en vruchtgroei en vruchtkwaliteit en anderzijds nieuwe technieken om planteigenschappen te meten, worden mechanistische groeimodellen toepasbaar. Deze groeimodellen bestaan uit wiskundige vergelijkingen die met algoritmes kunnen worden opgelost. Dankzij de huidige technologie kunnen steeds complexere modellen worden opgelost.

Toepassing voor oogstprognose in een kas

In het project Grow! ontwikkelen onderzoekers van KU Leuven en het Vlaams Centrum voor bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) onder leiding van professoren Bram Van de Poel en Bart Nicolai, een toepassing voor oogstprognose in een kas op basis van plant- en vruchtgroeimodellen.

Bram Van de Poel: “We doen uitgebreide metingen die de planten- en vruchtontwikkeling en -kwaliteit gedurende verschillende seizoenen en in verschillende omstandigheden in kaart brengen. Die metingen laten ons toe de juiste parameters van het model te identificeren en na te gaan of de voorspellingen voldoende nauwkeurig én betrouwbaar zijn.”

Slimme applicatie voor de teler

De uiteindelijke toepassing zal met behulp van de Grow! sensoren condities als temperatuur en relatieve vochtigheid dicht bij de plant meten en draadloos versturen naar een centraal dataplatform. Innovatiemanager Pieter Verboven van KU Leuven volgt de ontwikkelingen op de voet: “We willen uiteindelijk de groei van planten en vruchten kunnen opvolgen en voorspellen met een gebruiksvriendelijke en slimme applicatie. De teler krijgt zo inzicht in verschillen in groei tussen verschillende zones in de serres. Vervolgens kan er zelfs automatisch advies gegeven worden om bijvoorbeeld traag groeiende zones in de serre bij te sturen.”

Deel deze pagina