Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hbo Voedselverspillings challenge 2021

Dit najaar start de 1e Brabantse Voedselverspillings Challenge! Op 14 september 2021, direct na de week van de Voedselverspilling, trappen we de eerste Brabantse editie af. Aanmelden kan t/m 14 september.

Van september tot december organiseert HAS hogeschool openbare masterclasses voor de deelnemende bedrijven en studenten, op een 5-tal dinsdagavonden Deze zijn ook los te bezoeken voor externen. De masterclasses zullen plaatsvinden van 19.00 - 21.30 uur op HAS hogeschool, waarbij er eerste een uur ‘Denk-spiratie’ wordt geboden, en we daarna een uur aan het werk gaan met elkaar ‘Doen-spiratie’.

Introductieavond - 14 september

De eerste sessie start dinsdagavond 14 september september en inspireert met de meest actuele kennis op het gebied van Voedselverspilling. De avond wordt verzorgd door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Tevens worden de Challenges toegelicht door deelnemende bedrijven, en gaan we vanuit HAS hogeschool het vervolgtraject uitleggen en de challenges matchen aan deelnemende studenten. Kom kijken en luisteren, opgeven om mee te doen met de challenge kan op de avond zelf! Laat via onderstaande formulier weten dat je interesse hebt zodat je alle info ontvangt.

Masterclasses

De daarop volgende masterclasses gaan we 3 verschillende methoden voor ontwerpend onderzoek toelichten:

 • De eerste masterclass (dinsdag 21 september) gaat over analyse en interventies ontwerpen m.b.v. Systems Thinking, toegelicht door lector Future Food Systems , Frederike Praasterink.
 • De tweede masterclass (dinsdag 28 september) gaat over framing van een probleem en creatieve oplossingen bedenken m.b.v. Design Thinking, toegelicht door Lector Design Thinking van Hogeschool van Amsterdam , Guido Stompff en Lector Design Methoden in Food van HAS Hogeschool, Antien Zuidberg
 • De derde masterclass(dinsdag 5 oktober) gaat over de Circulaire Ontwerpstrategieën (spreker nog niet bekend)
 • De vierde en laatste masterclass gaat over Storytelling, en je verhaal overtuigend over de bühne brengen: Een expert op dit gebied zal uitleggen hoe je dat het beste doet, waarna je aan de slag gaat met je pitch. De tweede helft van de avond geef je een Try Out Pitch en krijg je feedforward vanuit HAS hogeschool, Rabobank en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Op 1 februari pitchen alle deelnemers hun project, tijdens de HAS Food Experience 2022, voor een expert jury om mee te dingen naar de 12.3 award, uitgereikt op 12.3 bij het Circular Food Center aan de Noodkade in Veghel.

Voor wie?

HBO-studenten kunnen meedoen aan de challenge.

Geen student, maar wel interesse in de masterclasses? Geen probleem! De gratis sessies zijn voor iedereen toegankelijk. Aanmelden voor de masterclasses kan vanaf september.

Wil jij het verschil maken met jouw idee? Laat het ons weten en kom op 14 september naar de introductieavond!

Samen tegen voedselverspilling!
 • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
Sustainable Development Goals

Actueel

 • Guided Tour: Lectoraat Design Methoden in Food

  Designmethoden, methoden gebaseerd op design thinking, zijn zeer bruikbaar om antwoorden en oplossingen te vinden voor de complexe uitdagingen die wij tegenkomen in de agrofoodsector. Lector Design Methoden in Food Antien Zuidberg laat in deze rondleiding zien hoe daar vanuit haar lectoraat aan wordt gewerkt.

  Lees meer

 • Guided Tour: Het verleidingsmodel

  De focus van het lectoraat van Antien Zuidberg, Design Methoden in Food, richt zich primair op zinvolle foodinnovaties die consumenten bewegen in de richting van duurzaam en gezond eten. Haar overtuiging: consumenten moeten verleid worden.

  Lees meer

 • Onderzoek upcycling voedselverspilling binnen Upcycling Food Waste Project

  Etensrestenfeestjes, zero waste apps, voedseldeelinitiatieven, korte en lange documentaires, eindeloze media- en sociale mediacampagnes - het lijkt erop dat de wereld eindelijk wakker geworden is. Terwijl bijna een miljard mensen iedere dag hongerlijden, wordt meer dan 30% van de voedselproductie wereldwijd verspild.
  Wortels

  Lees meer

 • Cursus Idee ontwikkeling voor food concepten

  Wil je een food concept ontwikkelen, maar vind je het lastig om tot ideeën te komen? In deze korte cursus leren we je hoe je vanuit verschillende invalshoeken tot ideeën voor food concepten kunt komen. Hierbij maak je kennis met verschillende technieken voor ideeontwikkeling. We doen dit door ‘learning by doing’ dus je gaat zelf actief aan de slag.
  Personen aan een tafel die bezig zijn met een brainstormsessie - Cursus idee ontwikkeling voor food concepten

  Lees meer

Deel deze pagina