Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Project 3D-foodprinten in de zorg

Welke impact kan 3D foodprinten hebben op de kwaliteit van leven van mensen met kauw- en slikproblemen?

3D foodprinter aan het werk

Afgelopen half jaar hebben drie studenten van HAS Hogeschool, Judith Visser, Iris van den Heuvel en Maud Ketelaars met Rob van den Langenberg twee business cases voor 3D foodprinten uitgewerkt, in opdracht van de Verspillingsfabriek en byFlow B.V.


Een van de business cases was het schrijven van een ondernemingsplan voor een startup met een service in 3D foodprinten, de andere business case ging over 3D foodprinten in de zorg. Er is tijdens dit project o.a. een test uitgevoerd met een proefpersoon met dysfagie (kauw- en slikproblemen), bewoner van woonzorgcentrum Zorgwaard B.V. Een week lang werd de lunch (links) vervangen door hetzelfde menu maar dan deels 3D food geprint (rechts).

Borden met verschillende gerechten

Ondanks de beperkte omvang van de proef, heeft deze aangetoond dat de proefpersoon de maaltijden met plezier heeft gegeten. De smaak is uiteindelijk doorslaggevend voor de voor deze proefpersoon of het eten lekker werd beoordeeld, maar dat de aandacht en de vormgeving met het 3D foodprinten heel positief werd ontvangen.

We hopen komend jaar een vervolg proef te kunnen uitvoeren met een grotere groep van mensen met kauw- en slikproblemen.

Interesse? Neem contact op met A.Zuidberg@has.nl

Lector Design methoden in Food

Antien Zuidberg

Lector Design methoden in Food


E: A.Zuidberg@has.nl

T: +3188 8903885

Deel deze pagina