Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Kenniskringlid Bruce Schoelitsz

Foto vlinder en bij op takje lavendel

Bruce Schoelitsz is docentonderzoeker bij HAS Hogeschool en is kenniskringlid van het lectoraat Innovatieve Biomonitoring. Hier combineert hij zijn expertise op het gebied van Integrated Pest Management met de toepassing van innovatieve monitoringstechnieken, zoals eDNA en automatische beeldherkenning.

De affiniteit van Bruce met plaagdieren begon tijdens zijn studie, waar hij onderzoek deed aan malariamuggen. Na zijn studie heeft hij veel kennis opgedaan over soorten die in en om gebouwen voor overlast zorgen, wat hij graag deelt met studenten. Door overlast van deze soorten te benaderen vanuit een populatie-ecologische context, was het mogelijk effectieve oplossingen te bieden die vaak resulteerden in een verminderd biocidegebruik. Een goede monitoring en determinatie van de doelsoorten is hierbij essentieel.

Innovatieve Biomonitoring in IPM

Binnen de onderzoekslijn ‘Innovatieve Biomonitoring in IPM’ implementeert hij samen met studenten moderne monitorings- en detectietechnieken in de wereld van de plaagdierbeheersing. Deze onderzoekslijn richt zich op het implementeren van moderne monitoringstechnieken, voornamelijk automatische beeldherkenning en environmental DNA (eDNA), binnen sectoren die te maken hebben met de beheersing van plaagdieren.

Dit betreffen zowel bestrijdingsbedrijven, die zich bezig houden met de bestrijding en preventie van plagen van onder andere ratten en muizen, kakkerlakken, bedwantsen, papiervisjes en mieren, als producenten van voedingsmiddelen die last hebben van verschillende insecten- en mijtensoorten die voor economische schade zorgen. Een vroege detectie en correcte identificatie van de plaagsoorten is essentieel voor een effectieve bestrijding, waarbij het gebruik van chemische middelen tot een minimum wordt beperkt. Dit vergt echter expertise en/of kost veel tijd, terwijl de consequenties van een verkeerde determinatie aanzienlijk kunnen zijn.

Toepasbaar

Door ervoor te zorgen dat monitoringstechnieken zoals automatische beeldherkenning en eDNA analyse toepasbaar zijn binnen deze sectoren, wordt de noodzaak van expertise en de tijdsinvestering verlaagd. Bij automatische beeldherkenning wordt software getraind om soorten of soortgroepen op foto’s of video’s te herkennen. Bij eDNA-analyses wordt onderzocht of het DNA van doelsoorten in de omgeving aanwezig is. Hierbij hoeft de doelsoort zelf niet aangetroffen te worden, waardoor het ook mogelijk is om bij kleine populaties aan te tonen of een plaagsoort aanwezig is.

Kenniskringlid

Bruce Schoelitsz

Docentonderzoeker opleiding Toegepaste Biologie


E: B.Schoelitsz@has.nl

  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Deel deze pagina