Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Onderzoeksprogramma

Foto vlinder en bij op takje lavendel

Aansluitend op de expertise van Naturalis, richt het lectoraat zich in 1ste instantie op 2 specifieke technieken voor soortherkenning:

 1. (environmental) DNA
 2. automatische beeld- en geluidsherkenning

Beide technieken lenen zich uitstekend voor toegepast onderzoek.

Daarnaast richt het programma zich op 3 specifieke soortgroepen:

 1. (invasieve) exoten
 2. zeldzame en/of beschermde soorten die moeilijk te detecteren zijn
 3. pesten en plagen

Midden in de praktijk

De onderzoekslijnen van het lectoraat worden direct verbonden met de leerlijnen in het onderwijs. Zo profiteren studenten van opgedane kennis en ervaring en kunnen zij via echte praktijkopdrachten actief bijdragen aan het verder vergroten daarvan. Daarbij zet het lectoraat sterk in op samenwerking binnen en buiten HAS Hogeschool met:

 • lectoraten
 • kenniscentra
 • waterschappen
 • overheid
 • bedrijfsleven
 • andere onderwijsinstellingen

Actueel

 • HBO Take-Off subsidie voor haalbaarheidsstudie bedwants-detectiekit

  Bedwantsen: een plaag die menig hotel- of huiseigenaar doet wakker liggen. Immers, het ongedierte laat zich moeilijk bestrijden en heeft een afschrikwekkend effect op gasten, huurders en bewoners. Reden voor het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van HAS Hogeschool om haar kennis en expertise in te zetten voor dit groeiende, maatschappelijke probleem.
  Bedwantsen

  Lees meer

 • HAS Talkshow 2020

  Tijdens de HAS Talkshow 2020 praten onze lectoren: Margje Voeten - lectoraat Innovatieve Biomonitoring, Lenny van Erp - lectoraat Precision Livestock Farming en Herman Peppelenbos - lectoraat Groene Gezondheid van HAS Hogeschool je bij over de impact van Covid-19 op de sector agrofood en leefomgeving.
  Meerdere personen aan tafel bij de HAS-talkshow

  Lees meer

 • HAS Hogeschool partner Deltaplan Biodiversiteitsherstel

  HAS Hogeschool is toegetreden tot een uniek netwerk van boerenorganisaties, bedrijven, kennisinstellingen, natuur- en milieuorganisaties en overheden. Dit netwerk, genaamd Deltaplan Biodiversiteitsherstel, maakt zich sterk voor een systemische aanpak in het herstellen van de biodiversiteit. Een doelstelling waar de HAS, als groene hogeschool, maar wat graag aan bijdraagt!
  verschillende voorbeelden Biodiversiteit

  Lees meer

Deel deze pagina