Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Lectoraat INVIS

logo INVIS

Het lectoraat INVIS (Nieuwe eiwitten, insecten en vis, gezond, duurzaam en veilig) met lector Dr. Ir. Olga Haenen had als doel bij te dragen aan de reductie van de klimaatbelasting, door vis op een duurzamer manier te produceren met behulp van insecten als eiwitbron in visvoer, waarbij die insecten mogelijk op reststromen worden gekweekt. Het lectoraat is afgerond per 1 januari 2022.

In 2018 is in samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research en HAS Hogeschool onder leiding van lector Dr. Ir. Olga Haenen het lectoraat ‘INVIS: Nieuwe eiwitten, insecten en vis, gezond, duurzaam en veilig’ opgezet. Het lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan de reductie van de klimaatbelasting, door vis op een duurzamer manier te produceren met behulp van insecten als eiwitbron in visvoer, waarbij die insecten mogelijk op reststromen worden gekweekt.

Vis wordt mondiaal gezien als belangrijke eiwitbron voor de toekomst. Door vis op een duurzame manier te produceren met behulp van insecteneiwitten kan een bijdrage worden geleverd aan de reductie van de klimaatbelasting terwijl voldaan wordt aan de toenemende behoefte aan eiwit. Het lectoraat wil de Nederlandse onshore aquacultuur aan laten sluiten bij de insectenteelt door gebruik van gezonde en voedselveilige insecten als eiwitbron in visvoer die mogelijk op reststromen worden gekweekt. Hiermee wordt een duidelijke behoefte aan een verbinding tussen de sectoren en aan een toename van de productie van nieuwe, vis- en insecten-eiwitten ingevuld.

Verschuiving focus INVIS

Gedurende het lectoraat verschoof de focus van vis naar allerlei productiedieren, en dan met name pluimvee. Daarmee verschoof ook de samenstelling van het kernteam INVIS: docent-onderzoeker Arjan Borghuis en lector Olga Haenen, met in de 1e twee jaar docent-onderzoeker Ellen Weerman, met focus op aquacultuur, die opgevolgd werd door docent-onderzoeker Femke Schaafstra, met focus op pluimvee.

Het lectoraat werkt aan verschillende onderwerpen:

1. Kweek van insecten

De insectenkweek als basis voor voedsel voor de mens of diervoeder bestaat nu zo’n 10 jaar in Nederland en België. Het lectoraat wil onder meer een gezondheidsmonitoringsysteem voor insectenkweekbedrijven ontwikkelen.
De projecten rondom de kweek van insecten wordt o.a. uitgevoerd in het Insectlab.

Een kijkje in het Insectlab

2. Visteelt

Het lectoraat richt zich onder meer op het ontwikkelen van een richtlijn voor optimale, duurzame, veilige kweek van vis in een gezonde keten, voor onshore visteeltbedrijven in Zuid-Nederland.


3. Visvoer op basis van insecten

Insecten als eiwitbron in visvoer is een nieuw concept en wordt nog weinig toegepast in de praktijk. HAS Hogeschool en Wageningen University & Research willen op dit gebied een pioniersrol spelen in samenwerking met het bedrijfsleven.

Uitbreiding onderwijs en (praktijk)onderzoek

Het lectoraat richt zich op uitbreiding van het onderwijs bij HAS Hogeschool en onderzoek bij Wageningen Bioveterinary Research en verkennend, én inventariserend praktijkonderzoek door HAS Hogeschool begeleid door Wageningen Bioveterinary Research.

Het lectoraat heeft naast lector Olga Haenen een kenniskring. Daarin participeren docenten en docent-onderzoekers van de hbo bacheloropleidingen:

  • Toegepaste Biologie
  • Veehouderij
  • Bedrijfskunde en agribusiness
  • Milieukunde

Deel deze pagina