Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Kenniskringlid Gerben Hofstra van het lectoraat Precision Livestock Farming

precisie veeteelt

Gerben Hofstra is docentonderzoeker bij HAS Hogeschool, lid van de kenniskring van het lectoraat Precision Livestock Farming en promovendus bij de onderzoeksgroep Toegepaste Datascience van dr. J. de Vlieg aan de TU/e. Hij is expert op het gebied van diergezondheid, projectmanagement en koei-gedrag. Daarnaast heeft hij met ruime ervaring met datascience en onderzoek.

Binnen het lectoraat Precision livestock farming is hij verantwoordelijk voor zijn PhD-project: Mapping welfare – automated recording of social interactions in dairy cows. Dit door de NWO gesubsidieerde project is een samenwerking tussen HAS Hogeschool, TU/e en Harper Adams University.

Welzijn verbeteren

Het uitoefenen van sociaal gedrag is belangrijk voor het welzijn van koeien. Door het gebruik van data uit bijvoorbeeld locatie- en activiteitsensoren, camera beelden en softwaretechnieken zoals Sociaal Netwerk Analyse wordt binnen dit meerjarige onderzoek onderzocht of de sociale interacties in een koppel melkkoeien geautomatiseerd inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Dit alles met als einddoel om het welzijn van melkkoeien te verbeteren en de veehouder handvaten te geven om managementkeuzes te maken welke rekening houden met de sociale relaties van zijn koppel melkkoeien.

Kenniskringlid

Gerben Hofstra

Docentonderzoeker opleiding Toegepaste Biologie


E: G.Hofstra@has.nl

Deel deze pagina