Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Kenniskringlid Mark Terlien van het lectoraat Precision Livestock Farming

precisie veeteelt

Mark Terlien is docentonderzoeker bij HAS Hogeschool en lid van de kenniskring van het lectoraat Precision livestock farming. Hij is expert op het gebied van datamanagement, ruimtelijke analyses en datascience. Daarnaast heeft hij met ruime ervaring met het inwinning, beheren, analyseren, publiceren en distribueren van (ruimtelijke) data en het ontwikkelen van data-pipelines met o.a. Python en SQL in verschillende domeinen (agri, overheid, maritiem).

Database locatie- en gedragsgegevens

Binnen het lectoraat Precision livestock farming is hij verantwoordelijk voor het opzetten van de database voor de opslag van de met sensoren ingewonnen locatie- en gedragsgegevens van koeien en de ruimtelijke analyses om de locatiegegevens te vertalen naar inzichten in groepsgedrag en koeienwelzijn.

Project Mapping welfare

Mark is betrokken bij het project Mapping welfare – automated recording of social interactions in dairy cows. Het uitoefenen van sociaal gedrag is belangrijk voor het welzijn van koeien. Door het gebruik van data uit bijvoorbeeld locatiesensoren, camera beelden en softwaretechnieken zoals Sociaal Netwerk Analyse wordt binnen dit meerjarige onderzoek onderzocht of de sociale interacties in een koppel melkkoeien inzichtelijk gemaakt kunnen worden en of welzijn continu en objectief gemeten kan worden.

Hoeve Boveneind

Het praktijkleerbedrijf van de HAS, Hoeve Boveneind, heeft sinds kort naast een positiebepalingssysteem ook een uitgebreid camera systeem waarmee koeien gemonitord kunnen worden. In dit deelonderzoek wordt onderzocht of op basis van interacties welke zichtbaar zijn op camerabeelden en/of live observaties sociale interacties gelinkt kunnen worden aan locatie- en andere sensordata. Tevens wordt met deze data het bedrijf Nippur ondersteund bij het verder opbouwen van een datawarehouse voor de gegevens van de koeien van Hoeve Boveneind.

Kenniskringlid

Mark Terlien

Docentonderzoeker opleiding Applied Geo-information Science


E: m.terlien@has.nl

Deel deze pagina