Lectoraat Voeding en Gezondheid

- …
- HAS Onderzoek
- Lectoraten
- Lectoraat Voeding en Gezondheid
Gezonde boodschappen staat centraal in het lectoraat Voeding en Gezondheid. Een boeiende uitdaging in onze maatschappij waarin de toename van overgewicht, obesitas en de hieraan gerelateerde chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker een gevolg zijn van te weinig bewegen en te veel eten.
Bovendien bevat onze voeding te veel zout, verzadigd vet, toegevoegd suiker en energie; en eten we te weinig groente & fruit. Daarnaast is er een groeiende groep oudere consumenten, waarbij ondervoeding op de loer ligt.
De gezondheidsbewuste consument wordt geïnspireerd door biologisch eten en maakt zich soms zorgen om E nummers. Ook is er een grote groep consumenten, die veel moeite heeft met gezonde levensstijl, minder bewust kiest en daarom gebaat is bij een gezondere voedselomgeving. De gezonde keuze moet de gemakkelijke keuze worden. Dat is de opdracht.
Hierbij staan 2 aspecten centraal:
1. een gezondere samenstelling van het aanbod aan voedingsmiddelen
2. een verantwoorde, transparante communicatie richting alle consumenten
Gezonde boodschappen dus.
Interview Lector Annet Roodenburg door SIA
Onderzoeksprogramma
Gezonde product samenstelling:
Lees hier meer over het project: gezonde product samenstelling.
Voeding voor doelgroepen:
Lees hier meer over het project: voeding voor doelgroepen
Foodservice
In samenwerking met de Horeca opleiding van het Koning Willem I College en andere foodservice partners richten we ons op de foodservice professional. Hoe kunnen we die ondersteunen in het bereiden van gezondere gerechten, met welke tools? Hierbij wordt menulabelling meegenomen als mogelijke tool.
Blijf op de hoogte en wordt lid van de Facebook groep Voeding en Gezondheid @HAS.
Lector
Dr. A. J. C. (Annet) Roodenburg
Lector Voeding en gezondheid
