Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Project Voeding voor Doelgroepen

Onderzoek voedingspraktijk en marktkansen

Dit project richtte zich in eerste instantie op de zorg onder andere in samenwerking met het nabijgelegen Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) maar ook met andere partners zoals het Centre of Expertise Food en Foodsquad. In 2013 en 2015 is door MSc studenten van Maastricht University (Health Innovation Management) onderzoek gedaan. In 2013 was het onderwerp de voedingspraktijk in het JBZ (Ruijter et al). Hieruit zijn verschillende vervolgprojecten gekomen onder meer op het gebied van product concept ontwikkeling zoals eiwit verrijkte (hartige) snacks, o.a. voor mensen met slik- en kauw problemen (Aarnink et al). In 2015 zijn de marktkansen voor innovatieve voedingsproducten in de zorg onderzocht (Kanters et al).

Eiwitinname bij ouderen

Sinds 2016 zijn we partner in het Europese PROMISS project. (Prevention Of Malnutrition In Senior Subjects). Hierbij richten we ons met industrie-partners voornamelijk op eiwitverrijking in productontwikkeling.
In 2017 is een samenwerking gestart met het lectoraat Voeding & Gezondheid van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, waarbij een interventie gedaan is bij een grote groep thuiswonende ouderen naar de effectiviteit van kant-en klaarmaaltijden en zuivelproducten op de eiwitinname (ConsuMEER-studie). Het vervolg op deze studie richt zich op het meer bewust maken van de oudere consument van het belang van eiwit als onderdeel van gezonde voeding (ConsuBETER project)

Looptijd vanaf 2013

Meer lezen:

  • Informatie over eiwitrijke voedingsmiddelen
  • Jos Borkent Consumeer study
  • White paper ConsuBETER
  • JW Borkent, LT Schuurman, J Beelen, JO Linschooten, AJC Roodenburg, MAE de van der Schueren. Which risk factors are associated with poor nutritional status in Dutch community dwelling older adults? ESPEN September 2018 Madrid (poster)
  • JW Borkent, J Beelen, JO Linschooten, AJC Roodenburg, MAE de van der Schueren. The effectiveness of protein-rich ready-made meals and dairy products  in increasing protein intake of community=dwelling older adults after switching from self-prepared to ready-made meals. ESPEN September, 2018 Madrid (oral presentation)
  • JO Linschooten, J Beelen, JW Borkent, MAE de van der Schueren, AJC Roodenburg. Acceptance of commercially available protein-rich ready-made meals and protein-rich dairy products among community-dwelling older adults: a qualitative exploration. ESPEN September 2018 Madrid (poster)
  • J.O. Linschooten, T. Kanters, P.C. Dagnelie, A.J.C. Roodenburg. Innovative food products for oral nutrition supplements: opportunities for food companies? Poster presentatie 13th European Union Geriatric Medicine Society September 2017, Nice (poster)
  • J.O. Linschooten, T. Kanters, P.C. Dagnelie, A.J.C. Roodenburg. Innovative food products for oral nutrition supplements: opportunities for food companies? European Geriatric Medicine 8S1 (2017) S125.
  • Janne Beelen, Joline van de Wier, Sharon Reimert, Joost Linschooten, Annet Roodenburg, Marian de van der Schueren. Vitamine D-suppletie onder thuiswonende ouderen en de relatie met kwetsbaarheid Een substudie van het ConsuMEER-onderzoek. NED TIJDSCHR VOOR VOEDING & DIËTETIEK - 2017;72(6)
  • Thomas Kanters, Annet JC Roodenburg, Pieter C Dagnelie. December 2015. Marktkansen voor innovatieve voedingsproducten (Magazine Gastvrije Zorg; Gastvrije Zorg 2015;8:26-29. www.gastvrijezorg.nl
  • Margo Aarnink, Annet Roodenburg. Augustus 2015. Alternatieve productconcepten in de strijd tegen ondervoeding NIEUWE hartige snacks voor ouderen. Food Hospitality 2015 (augustus) 24-25.
  • Els M. Ruijter, Annet J.C Roodenburg, Wilma R. Kuipers, Pieter C. Dagnelie. Nutritional practices in hospital setting: literature review and qualitative study on oral nutritional supplements.
  • Patienten communicatie JBZ (website). Februari 2015. Nieuwe snacks voor ondervoede patienten.