Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Lectorale rede van Margje Voeten: biodiversiteit in beeld

  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Agenda
  4. Lectorale rede van Margje Voeten

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Dit is een boodschap die we inmiddels bijna dagelijks horen. Maar wat is er dan aan de hand? Wat is biodiversiteit? En waarom verdwijnen er zoveel soorten dieren en planten? En, ook niet onbelangrijk, hoe erg is dat eigenlijk? Margje Voeten, lector Innovatieve Biomonitoring gaat op 17 mei 2022 tijdens haar lectorale rede in op deze vragen.

Meten is weten: biodiversiteit in beeld!

In het lectoraat Innovatieve Biomonitoring staat het meten van biodiversiteit centraal. In samenwerking met Naturalis Biodiversity Center doen Margje, haar kenniskring en studenten onderzoek naar het toepassen van nieuwe monitoringstechnieken zoals automatische beeldherkenning en environmental DNA in de praktijk. Ook voor het valideren en verder ontwikkelen van deze technieken is aandacht. Het lectoraat richt zich op biodiversiteit in de natuur, landbouw, stedelijk gebied en binnen gebouwen.

Het inventariseren van de soortenrijkdom is hierbij een belangrijke component. Maar ook vragen rondom het effect van maatregelen die we nemen ter bescherming van de natuur of het natuurinclusiever maken van de landbouw en de stad komen aan bod. Net als automatische natuurmonitoring en ‘early warning’ systemen om in gebouwen plaagdieren te detecteren of om moeilijk vindbare en zeldzame soorten te vinden.

Programma

  • 14.30 uur Ontvangst
  • 15.00 uur Opening
  • 15.15 uur Lectorale rede
  • 16.15 uur Afsluiting
  • 16.30 uur Netwerkborrel

BioBlitz: soorten tellen

Tijdens een BioBlitz op 17 mei 2022 gaan studenten en docenten namens de opleiding Toegepaste Biologie zoveel mogelijk soorten planten en dieren tellen op het HAS-terrein en het naastgelegen Westerpark. De lectorale rede vindt aansluitend op HAS Hogeschool Den Bosch plaats en Margje zal zeker iets vertellen over het resultaat van de BioBlitz.

Datum

17 mei 2022

Tijd

14.30 - 16.30 uur

Aansluitend een borrel

Locatie

HAS Hogeschool, Den Bosch

AANMELDEN: Lectorale rede Innovatieve Biomonitoring

Via dit formulier kun je doorgeven of je aanwezig bent op 17 mei bij de lectorale rede van Margje Voeten.

Deel deze pagina