What about Soil - College 17: Levende bodem

- …
- HAS Organisatie
- Actualiteit
- Agenda
- What about Soil - College 17
In deze ‘What about Soil’ leggen we de focus op de urgentie van een levende bodem voor het verkrijgen van betere bodemkwaliteit.
In de collegereeks ‘What About Soil?’ van HAS Hogeschool delen experts en gebruikers hun kennis en ervaring op het gebied van bodem in de breedste zin van het woord. In het 2e webinar uit deze collegereeks staat ‘levende bodem’ centraal.
Bodemprocessen gaan uiterst langzaam: zo ook de toe- of afname van de bodemkwaliteit. In het project Levende Bodem Intereg lag de aandacht vooral op bewustwording. In Levende Bodem Brabant kijken we naar Organische Stof als voedsel voor het bodemleven. Uiteindelijk zal het bodemleven dan zorgen voor een betere bodemkwaliteit, zo is de gedachte.
De vraag is: welke oplossingen zijn er om te komen tot een betere bodemkwaliteit? Hoe meet je dat dan? En hoe komen we tot meer koolstofvastlegging in de bodem.
College 17: Levende Bodem
In een 1 uur durend webinar geeft:
- Ad van Haperen een overzicht van lopende onderzoekprogramma’s van de WUR, waarin onder andere de zoektocht naar parameters voor het vaststellen van bodemkwaliteit.
- Cees Oele zal de ervaringen delen van resultaten van Levende Bodem en andere soortgelijke projecten op verschillende grondsoorten in Nederland.
- Judith van de Mortel geeft toelichting over de rol van HAS Hogeschool in deze projecten.
Aanmelden
Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname aan het webinar is gratis en is te volgen via MS Teams.
Details programma
Sprekers
Ad van Haperen is onderzoeker akkerbouw bij WUR Open Teelten op proefbedrijf Vredepeel en Wijnandsrade. Ad heeft als teeltadviseur, beleidsmedewerker en teeltmanager jarenlange ervaring in de teelt. Kennisverspreiding is een van de taken die hij als praktijk onderzoeker heeft.
Ceel Oele is projectleider bij Delphy en expert op het gebied van Bodem en Biobased productie.
Judith van de Mortel is Lector Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem op HAS Hogeschool. Dit lectoraat richt zich op de interactie tussen plant en bodem, waarbij de focus vooral ligt op de interactie tussen de bodembiologie en de plant en het gebruiken van deze interactie om de bodem vitaler en duurzamer te maken. Een vitale bodem is de basis voor ecologische stabiliteit en daarmee voor duurzame gewasproductie. Daarnaast draagt een vitale en vruchtbare bodem ook bij in de strijd tegen het broeikaseffect en de uitdaging om de groeiende wereldbevolking van voldoende en gezond voedsel te blijven voorzien, met behoud van het milieu en balans in ecosystemen.

What about Soil - College 17
Datum
Donderdag 17 december 2020
Tijd
19.00 uur - 20.00 uur
Locatie
Het college is te volgen via MS Teams.