Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

What about Soil - College 17: Levende bodem

Levende bodem
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Agenda
  4. What about Soil - College 17

In deze ‘What about Soil’ leggen we de focus op de urgentie van een levende bodem voor het verkrijgen van betere bodemkwaliteit.

In de collegereeks ‘What About Soil?’ van HAS Hogeschool delen experts en gebruikers hun kennis en ervaring op het gebied van bodem in de breedste zin van het woord. In het 2e webinar uit deze collegereeks staat ‘levende bodem’ centraal.

Bodemprocessen gaan uiterst langzaam: zo ook de toe- of afname van de bodemkwaliteit. In het project Levende Bodem Intereg lag de aandacht vooral op bewustwording. In Levende Bodem Brabant kijken we naar Organische Stof als voedsel voor het bodemleven. Uiteindelijk zal het bodemleven dan zorgen voor een betere bodemkwaliteit, zo is de gedachte.

De vraag is: welke oplossingen zijn er om te komen tot een betere bodemkwaliteit? Hoe meet je dat dan? En hoe komen we tot meer koolstofvastlegging in de bodem.

College 17: Levende Bodem

In een 1 uur durend webinar geeft:

  • Ad van Haperen een overzicht van lopende onderzoekprogramma’s van de WUR, waarin onder andere de zoektocht naar parameters voor het vaststellen van bodemkwaliteit.
  • Cees Oele zal de ervaringen delen van resultaten van Levende Bodem en andere soortgelijke projecten op verschillende grondsoorten in Nederland.
  • Judith van de Mortel geeft toelichting over de rol van HAS Hogeschool in deze projecten.

Aanmelden

Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname aan het webinar is gratis en is te volgen via MS Teams.

Details programma

Sprekers

Ad van Haperen is onderzoeker akkerbouw bij WUR Open Teelten op proefbedrijf Vredepeel en Wijnandsrade. Ad heeft als teeltadviseur, beleidsmedewerker en teeltmanager jarenlange ervaring in de teelt. Kennisverspreiding is een van de taken die hij als praktijk onderzoeker heeft.

Ceel Oele is projectleider bij Delphy en expert op het gebied van Bodem en Biobased productie.

Judith van de Mortel is Lector Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem op HAS Hogeschool. Dit lectoraat richt zich op de interactie tussen plant en bodem, waarbij de focus vooral ligt op de interactie tussen de bodembiologie en de plant en het gebruiken van deze interactie om de bodem vitaler en duurzamer te maken. Een vitale bodem is de basis voor ecologische stabiliteit en daarmee voor duurzame gewasproductie. Daarnaast draagt een vitale en vruchtbare bodem ook bij in de strijd tegen het broeikaseffect en de uitdaging om de groeiende wereldbevolking van voldoende en gezond voedsel te blijven voorzien, met behoud van het milieu en balans in ecosystemen.

Levende bodem

What about Soil - College 17

Datum

Donderdag 17 december 2020

Tijd

19.00 uur - 20.00 uur

Locatie

Het college is te volgen via MS Teams.