Interview: 95% van de beroepsopdrachten ondanks corona succesvol doorgezet

- …
- HAS Organisatie
- Actualiteit
- Interviews
- Interview: 95% van de beroepsopdrachten ondanks corona succesvol doorgezet
Farmpack is Nederlands grootste producent op het gebied van diepvriesmaïskolven en soft fried groenten die zij leveren aan de foodindustrie, foodservice en retail. “De afgelopen maanden hebben 2 studenten van HAS Hogeschool voor hun beroepsopdracht (BO) de waterbalans voor het hele bedrijf opgemaakt”, vertelt directeur en eigenaar Linda de Regt. “Ze keken daarbij niet alleen in welke bedrijfsprocessen water gebruikt wordt of vrijkomt, maar ook waar kansen liggen voor verduurzaming. Het was een breed onderzoek waar we in een vervolgopdracht een verdiepingsslag op gaan maken. De BO kon eigenlijk vrijwel zonder aanpassingen doorgaan. We hebben alleen iets moeten inboeten op het nemen van monsters. Ook zijn de studenten minder vaak op het bedrijf geweest dan normaal het geval zou zijn geweest. Maar dat gaf eigenlijk niet. HAS-studenten zijn over het algemeen heel gemotiveerd en zelfstandig. Ook nu vonden ze vanzelf hun weg. Ik vindt het knap hoe goed zij ondanks corona hun opdracht hebben opgepakt.”
![]()
De faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente, HAS Hogeschool en Wageningen University ontwikkelden een tekenverwachting-model en integreerden deze in de Nature Today-app. Het project werd door ITC gecoördineerd. Raul Zurita-Milla, adjunct hoogleraar bij ITC, had in dit kader contact met 2 studenten Geo Media & Design die een deel van het project uitvoerden voor hun BO. “Het BO-traject is een interessant concept waarbij de studenten door aan een maatschappelijk relevant vraagstuk te werken veel leren. We vormden met de andere projectpartners een goed team. De technische skills van de studenten waren complementair aan die van ons en van Wageningen University. De begeleiding vanuit de HAS ondersteunden met de opstart van de BO en enkele kritische stappen die genomen moesten worden. Wat ook fijn is dat de studenten gedurende een langere periode gericht konden werken aan het project. Door corona hadden we vooral contact via online meetings, maar dit werkte eigenlijk prima. De app was klaar vóór de Week van de Teek en heeft veel publiciteit opgeleverd.”
![]()
Landbouwbedrijf Voncken is een akkerbouwbedrijf in het plaatsje Trintelen in Zuid-Limburg. Het bedrijf teelt onder meer aardappels, uien, granen, veldbonen en soja. Eigenaar Willem Voncken vertelt dat hij graag wil dat het bedrijf flexibel kan inspelen op zowel de vraag van de markt als ontwikkelingen in de sector om zo zijn verdienmode te waarborgen. Afgelopen maanden onderzochten 2 studenten van HAS Hogeschool voor hun beroepsopdracht (BO) de mogelijkheden die hiervoor kunnen zorgen. Het traject kwam tot stand in samenwerking met LIOF. “De studenten zijn de verkenning open ingegaan”, vertelt Willem. “Er lag van tevoren niets vast. Dat leverde mooie ideeën op. Dat is ook de meerwaarde van werken met studenten: ze hebben een open blik en kijken over grenzen heen. Als akkerbouwbedrijf is het nodig mee te bewegen met veranderingen. Toen de aardappelmarkt vanwege corona instortte beseften we dat eens te meer. Binnen de opdracht zorgde dit voor extra dynamiek. De studenten gaven het advies te kijken naar de meerwaarde die uit de granenteelt te halen is. Wie weet kan een volgende groep studenten dit verder uitwerken.”
![]()