Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Ontwikkelingen in sportvelden- en golfbanenbeheer

  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: cursusleiders Sjaak en Joep - sport & golf

Het is inmiddels 20 jaar geleden dat HAS Hogeschool de cursussen Greenkeeper en Hoofdgreenkeeper ontwikkelde en ook de opleiding Expert natuurgras draaide dit jaar al weer zijn tiende jaar. En nog steeds weten greenkeepers en fieldmanagers in heel Nederland en België de HAS te vinden om zich verder te ontwikkelen op dit gebied. In een interview praten cursusleiders Sjaak Groen en Joep van Cranenbroek over de ontwikkelingen en toekomst binnen deze sector.

Hoge eisen aan de grasmat

Of het nu gaat om een golfbaan of een grasmat in een voetbalstadion waarop gespeeld wordt en waar evenementen op gehouden worden, de kwaliteit moet voor al deze doeleinden hoog zijn. Of zoals Joep Cranenbroek, vanaf september 2022 cursusleider bij HAS hogeschool voor alle cursussen en opleidingen op het gebied van sportveldenbeheer, het zegt: ‘Het gras mag nooit een reden zijn waarom een wedstrijd verloren wordt of waardoor een evenement moet worden afgezegd.’

Dat vraagt vooral om meten en verbeteren, zodat je kunt sturen op die kwaliteit. Een job waar Joep zich als data scientist 24/7 mee bezighoudt in zijn werk bij Holland Innovative en wat hij ook ziet als een belangrijke vaardigheid voor de greenkeepers en fieldmanagers van de toekomst: datagedreven werken.

Sjaak Groen en Joep van Cranenbroek

Datagedreven werken wordt om meerdere redenen belangrijker

Niet alleen vanuit kwaliteitsoogpunt wordt het meten en bijsturen op basis van data steeds belangrijker. Ook vanuit een milieuperspectief, als het gaat om het terugbrengen van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, water en fossiele brandstoffen, is het nodig om dit inzichtelijk te maken. En vergeet de innovatie in technologieën als sensortechnieken robotisering niet, waaraan data ten grondslag liggen.

Datagedreven werken wordt dus belangrijker voor de toekomst. Je moet dan onder andere kunnen werken met een databestand. Dat is voor velen even wennen, ziet Joep om zich heen. ‘Het is voor de meesten een beetje zoals toen je voor het eerst een mobiele telefoon had: eerst moesten sommigen er niks van hebben, maar daarna konden we niet meer zonder.'

Toegepast onderzoek is het begin van de oplossing

Het, op basis van data, kunnen vaststellen van de oorzaken van eventuele problemen in het gras en die data inzetten om beslissingen te nemen voor een betere kwaliteit, zorgt ervoor dat greenkeepers en fieldmanagers ook meer bepalend kunnen worden in hun rol.

Neem daarbij de trend dat clubs liever teruggaan naar natuurgras, vanwege milieu, maar ook vanwege de gewenste speelkwaliteit en je hebt het recept voor de opleiding Expert natuurgras. ‘Een echte HAS opleiding’ noemt Sjaak Groen hem, vanwege de verdieping van kennis en inzicht in de grasmat die je krijgt en het doen van toegepast, objectief onderzoek.

De toekomst van het cursusaanbod

Na 20 jaar, hoewel hij zelfs al sinds 1986 betrokken is bij onderwijs in de sport- en golfsector, draagt Sjaak vanaf september officieel het cursusleiderschap bij HAS Hogeschool over aan Joep. De hogeschool is Joep ook niet vreemd: hij studeerde zelf in 2014 af bij de HAS, aan de opleiding Toegepaste Biologie, en bleef ook daarna in zijn werkende leven in contact met docenten en oud-studenten. Onder andere voor zijn werk voor de Johan Cruijff Arena, waar hij zich samen met HAS-studenten bezig hield met het verbeteren van de kwaliteit van de grasmat.

Joep zijn wens voor de toekomst als nieuwe cursusleider is dat HAS Hogeschool de aanbieder is en blijft om de kennisvragen op het gebied van innovatie binnen deze sector te beantwoorden via de inzichten die met de cursussen geboden worden. En dat daarmee ook het beroep van de greenkeeper en fieldmanager interessant blijft voor nieuwe professionals. ‘Hoe het werk gezien wordt, mag wel wat sexier’ aldus Joep. Door techniek en innovatie toe te voegen aan het cursusaanbod denkt hij daar ook aan bij te dragen. Maar zo sluit hij af: ‘ ik heb nog een hoop te leren om zoveel kennis te vergaren als Sjaak. Dus daar ga ik me de komende jaren op richten.’

Dit najaar gaan er weer verschillende cursussen van start die interessant zijn greenkeepers en fieldmanagers.

Deel deze pagina