Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Docenten Marc Pruijssers en Toine Sterk houden TED Talk bij TEDx Venlo

tedx venlo
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Docenten Marc Pruijssers en Toine Sterk houden TED Talk bij TEDx Venlo

Na de indrukwekkende TED Talk van inmiddels oud-student Dominique Troisfontaine (Bedrijfskunde en agri-foodbusiness) 2 jaar geleden op TEDx Venlo en Martine van der Meijden (Food Innovation) die het programma vorig jaar meepresenteerde, was het dit jaar de beurt aan 2 docenten om het podium te beklimmen: Marc Pruijssers en Toine Sterk. Op 6 november was het zover. Ik sprak de heren een dag eerder, net voor de generale repetitie. Ik ben natuurlijk benieuwd naar hoe het met de zenuwen gesteld is, maar ook naar de inhoud van hun speeches.

En, zijn jullie nerveus?

Marc: “Ja, ik wel. Ik sta natuurlijk wel voor de klas, maar op het podium voor zo’n grote groep is toch anders. Ik zal blij zijn als het achter de rug is.”
Toine: “Ik sta er wat relaxter in. Privé ben ik voorganger dus ik heb wat meer ervaring met op het podium staan. Ik wil mijn verhaal heel graag vertellen, ik loop er al 20 jaar mee rond.”
Marc: “ Het grappige is dat Toine als eerste is en ik als laatste. Dus ik moet ook nog lang wachten…”
Toine: ”Het komt zeker goed, ik heb er alle vertrouwen in, ook in jou Marc.”

Gelukspoppetje

3 collega’s breken even in ons gesprek in. Ze overhandigen Marc en Toine allebei een cadeautje. Er zit een gelukspoppetje in. Marc en Toine zijn helemaal verrast. Het toont de betrokkenheid van de collega’s bij wat de twee gaan doen. En het is ook niet niks: ze houden een Engelstalige speech van maximaal 15 minuten voor ruim 750 mensen.

Marc Pruijssers TED Talk - TEDxVenlo

Marc Pruijssers

Wat is TED eigenlijk?

Marc: “TED is een Amerikaans initiatief en staat voor (ideeën over) Technologie, Entertainment en Design. De bedenkers gaan ervan uit dat iedereen iets te vertellen heeft aan de wereld. Ideas worth spreading. TEDx betekent dat het een evenement is dat los van TED wordt georganiseerd, maar wel volgens het gedachtegoed van TED. Bij TEDx Venlo komt regionaal talent aan het woord, de sprekers zijn een afspiegeling van de samenleving. Overigens spreek je altijd neutraal, je mag geen commerciële uitspraken doen.”

HAS Hogeschool is partner van TEDx Venlo. Waarom?

Toine: “We zijn partner omdat we het belangrijk vinden dat jonge mensen de kans krijgen om hun verhaal te doen. Helaas waren er dit jaar geen geschikte studenten om voor te dragen en daarom besloten we zelf te gaan pitchen. En we werden nog geselecteerd ook. Volgend jaar kunnen we hopelijk weer een student naar voren schuiven. En wat mooi is: we kunnen er straks uit ervaring over vertellen.”

Toine Sterk TED Talk bij TEDxVenlo

Waar gaat jullie TED Talk over?

Marc: “Mijn Talk ‘What you see is what you get’ gaat over visuele communicatie. Ik houd een pleidooi voor visuele taal: deze taal is internationaler en efficiënter dan welke taal ook. In mijn werk als docent Food Innovation maak ik veel gebruik van visuele communicatie en leer ik studenten ermee werken. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het klinkt cliché, maar het klopt wel. Het gaat dan natuurlijk om meer dan zomaar ergens een plaatje bij plakken. Je moet goed nadenken over waarom het nodig is beeldtaal te gebruiken en hoe dan.” Bekijk hier de TED Talk van Marc

Toine: “Ik heb het over ‘Learning Hurts’. Het is mijn persoonlijke visie op het onderwijs, ontwikkeld door jarenlange ervaring. In mijn optiek zijn mensen als gyroscopen, dit zijn instrumenten die in balans zijn omdat ze bewegen, bijvoorbeeld een fiets of een tol. Mensen zoeken ook naar balans. Maar in het onderwijs vergeten we te vaak dat balans beweging betekent. We staan te vaak stil. Ik probeer studenten altijd in beweging te krijgen , ook als dat betekent dat ik ze uit hun comfortzone moet halen. Juist moeilijke momenten zijn leermomenten. Dan komt je pas bij creativiteit, bij innovatie.” Bekijk hier de TED Talk van Toine

The day after… Hoe kijken jullie erop terug?

Marc: “Met een voldaan gevoel. Ik ben blij dat ik het heb gedaan. Maar het was voor mij wel een once in a lifetime experience. Letterlijk.”
Toine: “Wat een avontuur! Het is écht een item off my bucket list. Het leukste is nog wel dat nu de Talks online staan en ik dit op Facebook en Linkedin heb aangekondigd, ik een enorme lading reacties ontvangen heb. Vooral van oud-studenten (van zelfs 20 jaar geleden) die mijn methode herkennen en aan mij teruggeven hoeveel ze eraan gehad hebben. Hoewel ze het moment zélf meestal niet heel positief beleefden ;-)”

Deel deze pagina