Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De scenario’s van Brabant Advies in het kort

Brabant food factory

In dit scenario zijn de markten open en worden goederen, diensten en kennis op grote schaal uitgewisseld. Brabant is een grote mondiale producent van voedsel en kennis daarover. Technologische innovaties zijn aan de orde van de dag en daardoor neemt de verbondenheid van ons mensen met de natuur steeds verder af. De land- en tuinbouw is niet meer grondgebonden.

De wereld mijn moestuin

In dit scenario zijn alle markten open en toegankelijk. Mensen voelen zich juist heel erg verbonden met de natuur. Nieuwe technieken worden snel toegepast. In Brabant ligt het accent op grondgebonden land- en tuinbouw gecombineerd met andere activiteiten als recreatie, natuurbeleving, waterbeheersing en zonne- of windenergie. De keten is transparant en kennisontwikkeling is gericht op de export. Data is vrij beschikbaar en het milieu wordt minimaal belast.

In eigen kring lopen

In dit scenario is de markt gesloten, een gevolg van handelsoorlogen, gesloten grenzen en opkomend nationalisme. Er vindt weinig uitwisseling van kennis plaats en de productie van voedsel vindt vooral grondgebonden plaats. De natuur wordt vooral als nuttig gezien. We produceren al ons voedsel in eigen land en daarom zijn slimme kringlopen nodig en korte ketens. Efficiëntie staat voorop. De export is flink gekrompen.

Boeren rond de kern

In dit scenario is de markt ook gesloten maar voelen mensen zich juist heel erg verbonden met de natuur en consumeren bewust. Voedsel wordt geproduceerd voor de eigen bevolking. Kennisontwikkeling richt zich sterk op benutting van natuurlijke principes voor voedselproductie. We leven volgens de seizoenen en partijen werken slim samen om voldoende voedsel te kunnen produceren. De Brabantse agrofood is gespecialiseerd in kringloopprincipes.

Deel deze pagina