Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Luuk Winkelmolen is de trotse bedrijfsopvolger van varkensbedrijf Hendrikx van de Laak

biggen
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Luuk Winkelmolen is de trotse bedrijfsopvolger van varkensbedrijf Hendrikx van de Laak

Het is stil op het erf van Hendrikx van de Laak in Lottum, een dorp vlakbij Venlo. Er staan enkele auto’s, dus gewerkt wordt er zeker, maar er is geen mens of dier te zien. Ik bel naar het nummer dat onder de bel geplakt zit bij de ingang en krijg Caroline Hendrikx aan de telefoon. “Er komt zo iemand aan”, zegt ze. Het duurt nog even voordat Luuk Winkelmolen, de alumnus met wie ik een afspraak heb, open komt doen, maar dat is niet zo erg: het is heerlijk weer en ik geniet van de eerste lentestralen. Het is hier goed toeven. Dan doet Luuk open. Hij is 26 jaar oud en een jaar geleden afgestudeerd aan Bedrijfskunde en agri-foodbusiness in Venlo. Nu is hij bedrijfsopvolger van varkenshouderij Hendrikx van de Laak, een van de leden van de Varketing Group. De kinderen van Evert en Caroline Hendrikx hebben geen interesse om het bedrijf over te nemen. Luuk wel. En in het gesprek dat we onder het toeziend oog van Caroline in de kantine van het bedrijf voeren, vertelt hij uitgebreid hoe hij bij Hendrikx van de Laak terecht kwam en welke kansen hij in het bedrijf ziet.

Heb je altijd al de varkenshouderij in gewild?

Luuk: “Niet persé, maar je zou kunnen zeggen dat het in de genen zit. Mijn vader had een varkensbedrijf dat hij in 1999 heeft verkocht. Ik ben dus niet echt op het bedrijf opgegroeid, maar ik heb het wel meegekregen. Toen ik wat ouder werd, wist ik niet goed wat ik wilde en toen ben ik bij een varkensboer in Sevenum gaan werken als bijbaantje. Ik ben de varkens daarna nooit meer uitgegaan.”

Hoe ben je bij HAS Hogeschool terechtgekomen?

“Ik heb eerst de MAS gedaan. Tijdens die opleiding liep ik onder meer stage bij Hendrikx van de Laak en zo ontmoette ik Evert en Caroline. Er was veel werk in de varkenshouderij en ik zag er in eerste instantie niet het nut van in om ook nog de HAS te gaan doen, maar op de verschillende stages raadden ze het allemaal aan, Evert en Caroline ook. Toen ik van de MAS afkwam, opende de HAS net haar vestiging in Venlo. Voor mij precies op het goede moment. Ik besloot het alsnog te gaan doen.”

Hoe kijk je terug op je opleiding?

“Ik was redelijk snel gewend eigenlijk. Ik behoorde tot de eerste groep studenten die startte in Venlo en dat was ergens wel spannend, maar alles liep goed. En omdat er niet zoveel faciliteiten in het onderwijsgebouw zijn, waren we elke week wel ergens op een bedrijf te vinden. Dat beviel goed. En ik vond de overgang van de MAS naar de HAS gelukkig meevallen.”

Wat heb je allemaal gedaan tijdens je opleiding?

“Ik ben onder meer naar Colombia op stage geweest en dat was een mooie ervaring. Colombia is een hele andere wereld en een ruig land. Ik heb er Spaans geleerd en werkte samen met 2 jonge Colombianen. We deden een marktonderzoek naar klimaat controle in de varkenshouderij. Het laatste jaar van mijn opleiding was ik vrij vaak op de vestiging in Den Bosch. Ik deed mijn afstudeeropdracht met studenten van de opleidingen Dier- en veehouderij en Toegepaste Biologie over korte ketens. Leuk om met verschillende disciplines samen te werken aan een opdracht. Ook heb ik 2 minors gedaan bij Aeres Hogeschool in Dronten. Hierin kon ik lessen combineren met extra stages en dat leek mij interessant. Fijn dat binnen de opleiding die flexibiliteit mogelijk was.”

Ben je na je afstuderen meteen weer bij Hendrikx van de Laak aan de slag gegaan?

“Ik ben er na mijn stage op de MAS altijd blijven werken. Na mijn afstuderen bij de HAS twijfelde ik wel even of ik meteen fulltime bij Hendrikx van de Laak aan de slag wilde. Het was inmiddels duidelijk dat ik de bedrijfsopvolger zou worden. Aan de ene kant wilde ik graag meteen overal in betrokken worden, maar aan de andere kant had ik ook de behoefte om nog meer ervaring op te doen. Ik werk nu 28 uur bij Hendrikx en nog 10 uur ergens anders. Dat is soms wel lastig combineren, maar gelukkig zijn beide bedrijven flexibel.”

Wat is Hendrikx precies voor bedrijf?

“Op de locatie waar we nu zijn, hebben we 500 zeugen die we houden volgens het zogenaamde 4 wekensysteem. Dit bedrijf werd in 2010 gebouwd volgens de nieuwste technieken. De core business is het verkopen van gezonde kwaliteitsbiggen. Op een andere locatie hebben we nog 2200 vleesvarkens. Deze staan in oudere stallen die we nog aanhouden zo lang het nog kan, maar waar we niet al te veel meer in investeren. Dat doen we liever in het bedrijf hier. Het is bewust op deze locatie gebouwd, omdat het een landbouwontwikkelingsgebied is en er dus veel mogelijk is.”

Hendrikx van de Laak is lid van de Varketing Group. Wat houdt dat in?

“De Varketing Group is een coöperatie bestaande uit 5 familiebedrijven in de regio die door samen te werken de krachten bundelen in plaats van elkaar beconcurreren. Het doel is het omhoog krikken van het rendement van de bedrijven, bijvoorbeeld door gezamenlijk in te kopen, maar ook ervaringen te delen. De bedrijven zijn allemaal verschillend en hebben elk hun eigen kracht. De Varketing Group is ook partnerbedrijf van de HAS in Venlo.”

Toen de Varketing Group 10 jaar in de huidige vorm bestond hebben jullie Pigs in the Pigture georganiseerd?

“Ja, dat was ons jubileumevenement waar we mensen uit de varkenshouderij maar ook juist daarbuiten uitnodigden. Het thema was de veranderingen in de varkenshouderij. In groepen praatten we over die veranderingen en bedachten ideeën om hierop in te spelen. Het winnende idee is genomineerd voor beste idee van varkensland en moet de verbinding tussen de consumenten en producent gaan maken. 28 mei zal de Varketing Masterclass het idee pitchen en strijden om de titel beste idee van varkensland 2019. Een groep studenten is nu bezig het idee verder uit te werken in samenwerking met de Varketing Masterclass, een groep jonge mensen die op vrijwillige basis meedenkt over het idee. We zoeken nog mensen die zich bij ons willen aansluiten.”

En jij zit ook ondertussen ook niet stil…

“Ik ben druk bezig met het Vlees van Veijf. Een slager in Meerlo verwerkt varkensvlees van de bedrijven van de Varketing Group en ik bezorg nu zelf bij een kleine groep consumenten die het vlees rechtstreeks bij mij bestelt. Ik wil dit concept de komende tijd verder ontwikkelen. Ik zie er veel potentie in omdat het een korteketen-concept is op basis van vertrouwen en een goed verhaal.”

Hoe ziet je leven er over 10 jaar uit?

“Dan zit ik in het bedrijf en heb het bedrijfsonderdeel van het houden van zeugen en verkopen van biggen verdubbeld. Daarnaast wil ik enkele mooie concepten ontwikkeld hebben én hoop ik dat de varkenshouderij weer gestabiliseerd is: dat we de kansen die zich voordoen aangepakt hebben en dat ons imago een flinke inhaalslag heeft ondergaan. We kunnen trots zijn op onze mooie sector en ik zou graag zien dat we dat tegen die tijd ook écht uit kunnen dragen.”

Deel deze pagina