Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Student Jurre Willems doet vervangende stageopdracht voor Farmpack

Mais
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Student Jurre Willems doet vervangende stageopdracht voor Farmpack

HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun stage moesten afbreken of helemaal niet konden gaan nu aan vervangende opdrachten. Jurre Willems, student Milieukunde, is een van hen. Hij brengt voor het bedrijf Farmpack in kaart of bepaalde afvalstromen te verwaarden zijn.

Farmpack is Nederlands grootste producent op het gebied van diepvriesmaïskolven en soft fried groenten die zij leveren aan de foodindustrie, foodservice en retail. Jurre zou eigenlijk met enkele studiegenoten op stage gaan naar Finland, maar door corona ging dat niet door en ging hij voor Farmpack aan de slag. “De afgelopen maanden hebben 2 studenten van HAS Hogeschool voor hun beroepsopdracht (BO) de waterbalans voor het hele bedrijf opgemaakt”, vertelt directeur en eigenaar Linda de Regt. “Ze keken daarbij niet alleen in welke bedrijfsprocessen water gebruikt wordt of vrijkomt, maar ook waar kansen liggen voor verduurzaming.”

Breed onderzoek verdiepen

Ze vervolgt: “Het was een breed onderzoek, waar we in een opvolgende beroepsopdracht een verdiepingsslag op gaan maken. Jurre kon bij de BO aansluiten en op die verdiepingsslag vast een voorzet nemen. De BO-studenten keken onder meer naar de waterbalans, dat deels uit vaste stoffen bestaat. Jurre onderzocht een deel van die vaste stoffen en wat de mogelijkheden zijn om die te verwaarden.”

Student Jurre

Student Milieukunde Jurre Willems.

Maïsproductie

Jurre legt het verder uit: “Vooral bij de suikermaïsproductie komt een behoorlijke afvalstroom vrij die nu niets oplevert, maar wel waardevolle nutriënten bevat. Ik heb bekeken wat de mogelijkheden zijn om van deze afvalstroom een reststroom te maken zodat het geen afval meer is en het Farmpack iets oplevert: geld, maar ook een kans om het bedrijf verder te verduurzamen.”

Biobased economy

Dit principe van de biobased economy – het inzetten van gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie voor niet-voedseltoepassingen - spreekt Jurre aan. “Ik ben eigenlijk een beetje dit onderwerp ingerold. Vóór mijn hbo-opleiding deed ik de mbo-opleiding Milieu & Ruimte en dat ik iets wilde doen met verduurzaming wist ik toen al. Maar pas tijdens mijn opleiding Milieukunde kwam ik in aanraking met de biobased economy toen ik een minor over dat thema volgde. Mijn alternatieve stageopdracht sluit daar nu goed bij aan.”

Man en vrouw met maiskolven in hand

Linda de Regt en haar man op hun bedrijf Farmpack.

Op locatie

Door de coronamaatregelen kon Jurre helaas maar één keer daadwerkelijk naar het bedrijf, dat in de provincie Zeeland gevestigd is. Gelukkig kon hij gebruikmaken van de gegevens van de BO-studenten die al voor de uitbraak gestart waren en dus vaker op locatie waren geweest. Linda: “Het is jammer dat Jurre niet vaker naar ons bedrijf kon komen. Dat had de opdracht zeker levendiger gemaakt. Maar het is wat het is. Ik vind het knap hoe goed hij de opdracht ondanks dat toch heeft opgepakt.”

Deel deze pagina