Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Student Youri Timmermans over de balans tussen wat goed is voor gewas, consument en milieu

  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Student Youri Timmermans over de balans tussen wat goed is voor gewas, consument en milieu

Als iemand het lef heeft om het verschil te maken in de branche, dan is het Youri Timmermans (25). De ondernemende student wint met trots de Frans van Leijden Award en laat zien dat hij met zijn praktische innovatie een balans creëert tussen wat goed is voor een gewas, voor de consument en voor het milieu. Youri vertelt hoe hij zijn studie ervaart en deelt hoe hij zijn eigen talenten én bedrijf heeft ontwikkeld aan HAS Hogeschool.

Youri heeft geen seconde spijt gehad van zijn studiekeuze: “Bedrijfskunde en agrifood-business is echt een toegevoegde waarde voor je professionele kennis. Je doet er kennis op van verschillende disciplines en leert hoe je dit in de praktijk kunt brengen.”

Zoektocht

Youri groeit op in een familiebedrijf gespecialiseerd in de uitvoering van gewasverzorging. “Bij het uitvoeren van gewasverzorging en het reinigen van machines heb ik gezien dat er veel emissies optreden van gewasbeschermingsmiddelen.” Met de kennis die hij opdoet tijdens zijn studie, besluit hij op zoek te gaan naar een oplossing. Op de vraag wat Youri zo aanspreekt in de studie antwoord hij vastberaden: “Je leert over allerlei disciplines. Van marketing tot verduurzaming en het ontwikkelen van innovaties. Onze docenten brengen zoveel levenservaring op de studenten over, dat is echt heel tof. Zij kennen de geschiedenis van het vak, weten waarom en hoe dingen zijn ontstaan, en inspireren met hun passie voor het vak.”

Ambities

Voor de emissieproblematieken rondom zijn familiebedrijf draagt hij met hulp van zijn studie een waardevolle oplossing aan: “We hebben een techniek ontwikkeld waarmee water wordt gereinigd tot kraanwaterkwaliteit.” Wat de meerwaarde van de waterzuiveringsinstallatie is? “Het zorgt voor het beperken van de emissie van gewasverzorgingsmiddelen, het verbeteren van de voedselveiligheid en het stimuleren van de circulaire landbouw door het gezuiverde water te hergebruiken. Hiermee beschermen we het milieu en zorgen we voor het gezondste voedsel.” Ambities heeft Youri in overvloed: “Ik wil dat dit project zich niet beperkt tot het familiebedrijf. We willen de waterzuiveringsinstallatie wereldwijd beschikbaar maken.”

Meerwaarde

Voorlopig is Youri nog lang niet uitgeleerd. “Mijn vader is 52 en nog erg actief in het bedrijf.” Onder het mom ‘geen twee kapiteins op één schip’ besluit Youri voorlopig verder te leren in de praktijk. “Ik ga een tweejarig project draaien bij een ander bedrijf dat zich focust op het bouwen van machines. Hier ga ik een academie ontwikkelen om kennis en kunde beter in beeld te brengen en op een ludieke manier overdraagbaar te maken. Je bent pas echt aan het leren als je het onderwijs met de praktijk combineert.” Dat is iets waar we op de HAS Hogeschool op inzetten en waar Youri de vruchten van plukt. “Het is tof dat ze hier kijken naar hoe ze jonge ondernemers kunnen begeleiden en inspelen op hun behoeften. Daardoor kun je de studie op maat volgen.”

Deel deze pagina