Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Het Zwamcijsje, een HAS idee dat nu de markt op gaat

  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Nieuws
  4. Het Zwamcijsje, een HAS idee dat nu de markt op gaat

Het Zwamcijsje is het moderne saucijzenbroodje. De geur, kleur en smaak waarvan je gaat watertanden maar dan plantaardig en met een hoop minder vet.

Mendelt Tillema bedacht het Zwamcijsje met medecursist Rick Houtepen tijdens de cursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten aan HAS hogeschool. Cursisten worden tijdens de opleiding uitgedaagd om een nieuw product te ontwikkelen om zo de theorie ook in praktijk te brengen.

“Het is super waardevol om theorie en praktijk te leren zodat je als cursist niet alleen snapt hoe dingen werken maar kennis ook echt leert toepassen”, vertelt Mendelt.

Het uitgangspunt voor de ontwikkeling van het Zwamcijsje is verder gaan dan vegan. Vegan is natuurlijk populair maar het zegt niets over de kwaliteit, voedingswaarde of duurzaamheid van een product. Door te kiezen voor paddenstoelen in plaats van soja of vlees heeft het Zwamcijsje een fantastische smaak en bite en dat met een veel lager vetgehalte. Daarnaast groeien de paddenstoelen in Nederland op Stro waardoor de vulling ook nog lokaal en circulair is.

Maar het bleef niet alleen bij een idee, het Zwamcijsje wordt inmiddels geproduceerd en is vanaf nu beschikbaar bij Appèl hier op HAS Hogeschool. “Het is fantastisch om te zien dat het idee dat hier op de HAS ontstaan is en nu dus ook door de HAS uitgedragen wordt. We krijgen super positieve reacties op het Zwamcijsje. De meest gehoorde reactie die we krijgen is dat het super goed gelukt is om een echt lekker saucijzenbroodje te maken. We hopen dat zoveel mogelijk mensen het op de HAS het Zwamcijsje gaan proeven om dit voor zichzelf te bepalen”, vertelt Mendelt.

Dus ga het proeven!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de sector en HAS Hogeschool activiteiten?

OOK VERDER ONTWIKKELEN? ZET BIJ ONS DE STAP!

Deel deze pagina