Dit zijn de genomineerden voor de Frans van Leijden Award 2021!
Ben Flikweert & Miles Bühlmann, Hester Schilt en Youri Timmermans zijn genomineerd voor de Frans van Leijden Award 2021! Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. Vana...
12 april 2021

Ben Flikweert & Miles Bühlmann, Hester Schilt en Youri Timmermans zijn genomineerd voor de Frans van Leijden Award 2021! Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. Vana...
12 april 2021
De Raad van Toezicht van HAS Hogeschool in Den Bosch heeft Reggy van der Wielen per 10 mei 2021 benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur.
08 april 2021
Lectoraatgroep Future Food Systems van HAS Hogeschool ontwikkelt binnen het gesubsidieerde innovatieprogramma ‘Ruimte voor Landbouw- en Voedseltransitie’ een effectiev...
07 april 2021
Op donderdag 10 juni 2021 wordt als eerbetoon aan hem de allereerste Frans van Leijden Award uitgereikt tijdens het evenement GROW. Vanaf vandaag gaat de aanmeldproced...
23 maart 2021
Onze bedrijfsopleidingen en maatwerktrajecten scoren goed op klanttevredenheid. Zo goed zelfs, dat we een 9,8 gekregen hebben bij de recente Cedeo-erkenning.
22 maart 2021
Grodan uit Roermond is officieel benoemd tot partnerbedrijf van HAS Hogeschool in Venlo. Centraal in de samenwerking staat het elkaar versterken door het uitwisselen v...
22 maart 2021
Eind augustus vorig jaar ging de Engelstalige minor ‘Data science in Agrifood’ voor het eerst van start met 37 grotendeels HAS- en Avans-studenten. Op 28 januari werd...
15 maart 2021
Het Centre of Expertise Groen (CoE Groen) krijgt de SPRONG Groen Subsidie toegekend. Het CoE Groen is erg blij met de toekenning, hiermee krijgt het praktijkgericht on...
08 maart 2021
De HAS Food Experience 2021 zit erop. Het event vond dit jaar volledig online plaats van 1-5 Maart en werd vanmiddag traditioneel afgesloten met de uitreiking van de j...
05 maart 2021
Afstudeerders Jelle Vermue en Jeroen Stegeman van de opleidingen Tuinbouw en Akkerbouw en Applied Geo-Information Science van HAS Hogeschool hebben een proefopzet ontw...
04 maart 2021
HAS Hogeschool is vanuit het lectoraat Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem betrokken bij het project Plants For Plants. Binnen dit project worden kennis en k...
11 februari 2021
Een parking pitch en een heuse Dragons’ Den. Dat waren twee hoogtepunten van de minor Ondernemen & Innoveren die afgelopen najaar plaatsvond bij HAS Hogeschool in Venl...
29 januari 2021
Op 10 januari 2020 overleed zeer onverwacht onze dierbare en zeer gewaardeerde collega Frans van Leijden. Uit dankbaarheid en ter nagedachtenis aan hem is de Frans van...
19 januari 2021
Ook in 2021 staat het innovatieve event GROW op de agenda. Op 10 juni 2021 zullen Limburgse studenten die een link met agrofood hebben zowel op de Brightlands Campus G...
15 januari 2021
HAS Hogeschool in Venlo heeft 7-8 januari 2021 een Hackathon of Hope gehouden. Tweedejaars HAS-studenten ontmoetten ieder uur van de hackaton online in totaal circa 80...
11 januari 2021
Het bedrijfsleven én beroepsonderwijs gaan het Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom structureel ondersteunen om de agrofoodsector verder op de kaart te zett...
05 januari 2021
Voor HAS Hogeschool is de gezondheid van studenten, cursisten, medewerkers en bezoekers heel belangrijk. Daarom volgen we de ontwikkelingen rondom het coronavirus op d...
15 december 2020
Vanwege de huidige coronasituatie heeft het kabinet besloten de bestaande coronamaatregelen vanaf 16 december verder aan te scherpen. Voor HAS Hogeschool geldt dat wij...
15 december 2020
Als HAS Hogeschool nemen we normaal gesproken regelmatig deel aan internationale handelsmissies om te ontdekken welke kansen er in het buitenland liggen voor ons als k...
04 december 2020
Vanuit onze rol als opleiders van de toekomstige generatie agrariërs zien wij het als onze taak om agrarische ondernemers te ondersteunen in de transitie naar een duur...
27 november 2020
Onlangs is de Waterschans van Bergen op Zoom, gelegen aan de oude havenmonding en onderdeel van de West-Brabantse waterlinie, helemaal opgeknapt. Bij de werkzaamheden...
26 november 2020
Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda start een breed consortium van 30 wetenschappers uit het wo en hbo samen met een groot aantal bedrijven, NGO’s en inno...
24 november 2020
Zeven jaar geleden werd binnen HAS Hogeschool HAS International Projects (HIP) in het leven geroepen als centraal coördinatiepunt voor internationale projecten. Inmidd...
09 november 2020
HAS Hogeschool, Farm Frites, Wageningen University en de provincie Zuid-Holland werken samen aan de reductie van broeikasgassen, het stimuleren van duurzame energie en...
27 oktober 2020
In de afgelopen decennia is in Europa toenemende aandacht voor de ‘entrepreneurial mindset’ van jonge mensen. Overal wordt de noodzaak erkend individuen te ontwikkelen...
26 oktober 2020
HAS Hogeschool is volgens de Keuzegids Hbo 2021 de 3e beste middelgrote hogeschool van Nederland. Bij Elsevier 'Beste studies 2020' staan we dit jaar op de 6e plek bij...
12 oktober 2020
Studenten Luc van Dijk en Ruud van Olst van de opleiding Tuinbouw en akkerbouw onderzochten voor hun afstudeeropdracht onder begeleiding van docent Willem Jan van de K...
05 oktober 2020
Permacultuur is voor al bijna een halve eeuw populair onder de idealisten. Ondanks deze populariteit worstelt permacultuur in een meer conventionele context. Deze pape...
01 oktober 2020
U hebt zojuist een voedselbos geplant. Hoe deelt u uw verhaal met de wereld? Dit onderzoek en bijbehorend werkboek richten zich op het delen van de meerwaarde van je v...
01 oktober 2020
In Nederland ontstaan nieuwe voedselbossen en er worden nog veel meer plannen gemaakt. Is het mogelijk om een kijkje te nemen in de winstgevendheid van een voedselbos?...
01 oktober 2020
Hoe laten we een voedselbos werken? Dit artikel richt zich op de vraag: “Welke variabelen bepalen de economische haalbaarheid van voedselbossen?”.
01 oktober 2020
Dit rapport toont aan dat voedselbossen op de lange termijn de conventionele voedselsys-temen kunnen verslaan, hoewel er nog enkele belangrijke uitdagingen zijn, zoals...
01 oktober 2020
Lees meer om de juiste mechanismen, belanghebbenden, strategieën en instrumenten te vinden om een aantrekkelijk bedrijfsmodel voor voedselbossen te creëren.
01 oktober 2020
Hoe verhogen we de biodiversiteit in Nederland? Door samen te werken! Wat kunnen voedselbossen en restaurants voor elkaar betekenen? Dit verslag richt zich op die vragen.
01 oktober 2020
Dick Pouwels (1969), vertrekt per 1 januari 2021 als voorzitter van het College van Bestuur van HAS Hogeschool. Dick Pouwels wordt voorzitter van het College van Bestu...
01 oktober 2020
CRV heeft het veel gehanteerde handboek ‘Beslissen van kalf tot koe’ vernieuwd en opnieuw uitgebracht. Op 1 oktober presenteerde de coöperatie voor rundveeteelt het bo...
30 september 2020
De hbo-opleiding Geo Media & Design van HAS Hogeschool wordt Applied Geo-Information Science. Het is een logisch gevolg van de doorontwikkeling van de opleiding die si...
24 september 2020
‘Aanstormend talent en gevestigde leiders die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem’. Zo omschrijven initiatiefnemers Slow Food Youth Ne...
07 september 2020
Bij HAS Hogeschool wordt op 7 en 8 september het studiejaar 2020-2021 officieel geopend. Ondanks de coronamaatregelen die het begin van dit studiejaar zo anders maken...
04 september 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun s...
20 augustus 2020
De Provincie Limburg en de Regio Noord-Limburg hebben met het Rijk een akkoord bereikt over de Regio Deal Noord-Limburg. HAS Hogeschool is betrokken bij het thema ‘tal...
16 juli 2020
In februari startten bij HAS Hogeschool 210 beroepsopdrachten (BO’s), het grootste aantal dat ooit tegelijk begon. Toen de coronacrisis uitbrak, werd ál het onderwijs...
13 juli 2020
De nieuwe website van het living lab Schouwen-Duiveland is live. De website is hét digitale trefpunt waar agrariërs, kennisinstellingen en overheid elkaar vragen kunne...
10 juli 2020
Bioplastics worden gezien als duurzame oplossing voor plastics gemaakt van fossiele brandstoffen. Maar wat zijn eigenlijk bioplastics? Moeten ze bij het plastic afval...
10 juli 2020
Op donderdag 18 juni 2020 vond de derde editie van het eindevenement voor afstuderende student-ondernemers van HAS Hogeschool plaats: HAS Bloeiend. Vanwege corona was...
10 juli 2020
Goed opgeleide professionals zijn onmisbaar voor de innovatie en het succes in de groene sector. Hoe HAS Hogeschool daaraan bijdraagt? We spraken erover met Anouk van...
07 juli 2020
Toen begin maart de coronacrisis uitbrak, zijn we als HAS Hogeschool volledig overgestapt van fysiek naar online onderwijs. De enorme inzet en flexibiliteit van alle H...
07 juli 2020
Op 18 juni hielden we de 1ste editie van de HAS Expo, een kennisexpositie waarmee wij aan alle HAS’ers en het werkveld lieten zien wat we in huis hebben aan kennis en...
23 juni 2020
Hoe is het om te werken of te studeren bij HAS Hogeschool in coronatijd? We namen afgelopen mei onder zowel medewerkers als studenten een enquête af. De resultaten van...
22 juni 2020
Onderzoek naar gedrag, gezondheid en welzijn van dieren met behulp van sensordata
18 juni 2020
HAS Hogeschool staat dit jaar op de 8e plek in de duurzaamheidsranking Sustainabul. Het project 'HAS Kas volledig energieneutraal' uitgevoerd door studenten Milieukund...
29 mei 2020
Bij de overname van een familiebedrijf staan jonge boeren voor grote uitdagingen en dat vraagt om goede advisering en begeleiding. Een zevental hogescholen gaat onderz...
19 mei 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun s...
18 mei 2020
HAS Hogeschool onderzoekt hoe wij ons ondernemersonderwijs kunnen verbeteren. Uitgangspunt daarbij is de ‘leefwereld’ van de student: tegen welke vraagstukken loopt hi...
04 mei 2020
HAS Hogeschool is afgelopen najaar een onderzoek gestart om te kijken hoe wij ons ondernemersonderwijs kunnen verbeteren. Uitgangspunt daarbij is de ‘leefwereld’ van d...
04 mei 2020
Student Toegepaste Biologie Manon Verijdt en begeleidend docent René Quinten vertellen in dit interview uitgebreid over het vierdejaars traject Betekenisvol Ondernemen.
04 mei 2020
HAS Hogeschool houdt op 15 april 2020 van 15.00-21.00 uur een online open dag voor scholieren. Vanwege het coronavirus zijn de fysieke open dagen van 21 en 25 maart ko...
06 april 2020
De gemeente Bergen op Zoom krijgt ruim 7 ton regionale subsidie voor de ontwikkeling van het Dutch Agrifood Business (DAB), het voormalige Suikerlab waarin ook HAS Hog...
30 maart 2020
Het College van Bestuur heeft met ingang van 14 maart 2020 de reisinstructies voor studenten die naar het buitenland willen afreizen aangepast.
14 maart 2020
HAS Hogeschool in Venlo hield donderdag 13 februari samen met Museum Van Bommel Van Dam een bijzonder diner: het Inspiratiediner. Een mix van studenten, docenten en pa...
06 maart 2020
Een gezonde bodem is een basisvoorwaarde voor het verbouwen van voedsel, het in stand houden van de biodiversiteit en het leveren van diensten zoals waterbuffering en...
06 maart 2020
HAS Hogeschool, ZLTO, het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) en provincie Noord-Brabant hebben recent het programma Brabant Bemest Beter gelanceerd. Dit pro...
06 maart 2020
De astronaut André Kuipers ziet zichzelf als ambassadeur van de aarde en kwam daarover vertellen als collegetourgast tijdens de uitreiking van de Impactprijs Groen Ond...
17 februari 2020
De leden voelen zich nauw verbonden met HAS Hogeschool, maar een gepaste afstand is noodzakelijk om de toezichthoudende taak goed te kunnen uitoefenen.
23 januari 2020
Lectoraatgroep Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo dragen we...
01 januari 2020
Dit lectoraat legt primair de verbinding tussen het onderwijs, het werkveld en praktijkgericht onderzoek op het gebied van het duurzaam produceren van voedsel zowel na...
01 januari 2020
Het lectoraat Eiwittransitie in voeding heeft als primair doel bij te dragen aan de eiwittransitie in Nederland met een focus op plantaardige eiwitten, maar kijkt ook...
01 januari 2020
Het lectoraat Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem richt zich op de interactie tussen plant en bodem, waarbij de focus vooral ligt op de interactie tussen de...
01 januari 2020
Dit lectoraat richt zich op de toepassing van innovaties in de high-tech glastuinbouw en in gesloten systemen zoals vertical farming.
01 januari 2020
Het lectoraat Precicion Livestock Farming richt zich op de dierlijke sector en besteedt vooral aandacht aan onderwerpen waarbij technologie en data in de veehouderij e...
01 januari 2020
Volgens de Dean van Meru University of science and technology (MUST) Professor Romanus, zijn de gevolgen van klimaatverandering zeer zichtbaar in Kenya. Daarom laat hi...
11 november 2019
Bij Elsevier 'Beste studies 2019' staan we dit jaar op de 6e plek bij de specialistische hogescholen.
05 november 2019
Het team van HAS Hogeschool dat zich richt op de Zuidwestelijke Delta zetelt in het Suikerlab in Bergen op Zoom, dat sinds kort de officiële naam Delta Agrifood Busine...
22 oktober 2019
ABAB Accountants en Adviseurs heeft een speciaal HAS CarrièrePad voor startende werknemers die hun opleiding volgden bij HAS Hogeschool.
21 oktober 2019
Eerder vandaag ontvingen wij enorm veel reacties naar aanleiding van de ‘eet-geen-vlees’ actie van onze cateraar die zij van Wakker Dier hebben overgenomen. Hier wille...
04 oktober 2019
De veehouderij staat op dit moment vol in de aandacht en er liggen veel uitdagingen. HAS Hogeschool wil hierop inspelen door binnen de opleiding de focus volledig op v...
27 september 2019
Aan de hand van het thema Verwondering riep ze alle studenten op ambassadeur te worden van de kringlooplandbouw. “Diep oude kennis op”, zei ze. “Bedenk nieuwe methoden...
10 september 2019
Suze van Paassen en Remie Sturme – beiden net afgestudeerd aan de Engelstalige opleiding Business Management in Agriculture & Food – werkten afgelopen half jaar aan ee...
17 juli 2019
Marien de Bakker is docent bij HAS Hogeschool en is daarnaast gedetacheerd bij de GrowCampus als programmamanager bij het Datalab Agri-food. In die laatste functie ric...
04 juli 2019
Voor de 8e keer werd op 20 juni bij HAS Hogeschool het jaarlijkse HAS Year Event gehouden mét de uitreiking van de HAS Awards in 4 categorieën: Jong & Ondernemend, Duu...
20 juni 2019
Hij start op 15 augustus 2019 en daarmee is het college, dat naast Erwin bestaat uit Liz Chermin (lid) en Dick Pouwels (voorzitter), weer voltallig en klaar voor de to...
03 juni 2019
De SustainaBul is een studenteninitiatief dat duurzaamheid binnen onderwijs bekroont en waar jaarlijks een duurzaamheidsranglijst uitrolt.
27 mei 2019
De netwerksite voor HAS-relaties is een platform voor alumni, medewerkers en 2e t/m 4e jaars-studenten. Je kunt er terecht voor het vinden of plaatsen van stages, vaca...
21 mei 2019
Studenten van de opleidingen Toegepaste Biologie en Tuinbouw en akkerbouw werken het komende jaar binnen verschillende afstudeeropdrachten aan een onderzoek met als do...
17 mei 2019
Dit deed ze op een bijzondere manier: alle genodigden gingen met een denkbeeldige tijdmachine vooruit naar het jaar 2030 waar ze Judith ontmoetten.
10 mei 2019
Dr. Judith van de Mortel, lector Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem bij HAS Hogeschool, heeft op 9 mei in Villa Flora in Venlo haar inaugurele rede gegeven....
09 mei 2019
HAS Hogeschool docent Maarten van Eeuwijk gaat halfjaarlijks een week naar de Egerton University in Kenia om docenten/coaches daar te trainen in ondernemerschaps- en c...
07 mei 2019
De Europese aanbesteding voor het nieuwe SIS werd recent afgerond. De opdracht is gegund aan het bedrijf CACI, het nieuwe systeem heet OSIRIS. Op 15 april 2019 tekende...
25 april 2019
De excursie was onderdeel van een internationale uitwisseling binnen het HAS onderzoeksprogramma Skills Lab Natuurlijk Boeren.
25 april 2019
HAS Hogeschool en verschillende lokale Rabobanken hebben recent hun samenwerking vernieuwd én geïntensiveerd. Niet alleen banken uit heel Brabant maar ook uit Limburg...
26 maart 2019
Op woensdag 13 februari werden voor de uitbreiding de percelen op de proeflocatie uitgemeten. Marnix Bakermans, namens de regio bestuurlijk trekker van de transitie va...
07 maart 2019
Kalveren zijn de melkkoeien van de toekomst. Een succesvolle kalveropfok levert veel voordelen op: minder milieubelasting, lagere kosten en een meer duurzame melkkoe....
14 februari 2019
Studenten specialisatie Bedrijfsontwikkeling en bedrijfsadvies: "Ze noemde ons de trots van de landbouwsector en gaf aan dat ze het volste vertrouwen heeft voor de inv...
01 februari 2019
Nederland is 2e geworden op de ranglijst buitenlands studieland in Europa en 7e ter wereld, volgens de nieuwe ranglijst die door het zoekportaal voor hoger onderwijs,...
29 januari 2019
Het was afgelopen zomer een van de 16 winnaars van de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen: het project De Natuurakker. 2 studenten van HAS Hogeschool deden hun afstudeer...
17 januari 2019
De HAS-minor Biobased Economy richtte zich inhoudelijk op het vervangen van fossiele grondstoffen door plantaardige grondstoffen en dan met een focus op de agrofoodsec...
04 december 2018
HAS Hogeschool houdt jaarlijks meerdere open dagen en dit jaar komt daar voor het eerst een Online Open Day bij: op 3 december om 12.00 uur. Deze online open dag is En...
09 november 2018
Bij de hbo-opleiding Toegepaste Biologie van HAS Hogeschool geldt voor het studiejaar 2019-2020 een numerus fixus van maximaal 240 studenten voor de vestigingen Venlo...
22 oktober 2018
HAS Hogeschool staat evenals in 2016 en 2017 ook dit jaar in de top 2 bij Elsevier en de Keuzegids als het gaat om studenttevredenheid en onderwijskwaliteit.
08 oktober 2018
HAS Alumnus Zef Soogelee heeft zijn eigen bedrijf in vleesrunderen, kerstbomen en accommodatieverhuur op natuurlijke wijze laten groeien op basis van afzet.
10 september 2018
In de week dat ze hun afstudeeropdracht moeten presenteren, willen Cas Wilting en Luuk Coopmans ook nog best even tijd maken om voor een artikel wat te vertellen over...
23 februari 2018
Er wordt op dit moment door studenten volop aan gesleuteld: de Slimme Pluimvee Assistent voor vleeskuikenstallen. Hoe de kippenrobot er uiteindelijk uit gaat zien, is...
18 januari 2018
De Fresh Academy in Vietnam is officieel van start gegaan. Nederlandse én Vietnamese partners zijn de afgelopen 3 jaar druk geweest met het opzetten van dit praktische...
12 januari 2018
Binnen het project SCOUT (Sensoric data Catching Of highly Useful Terabytes) gaan verschillende hogescholen met vragen over sensortechnologie in de plantenteelt aan de...
10 november 2017
Met een ondernemer een innovatie uitdaging aangaan waarbij de student al z’n talenten kan aanwenden en die getoetst wordt aan duurzame ontwikkeling. Het is een hele mo...
20 juni 2017
HAS Hogeschool voert samen met ZLTO een reeks beroepsopdrachten uit waarvan de resultaten moeten leiden tot een bodempaspoort als hulpmiddel om te werken aan het behou...
15 december 2016
Vasteplantenkwekerij Lucassen is een partnerbedrijf van HAS Hogeschool, locatie Venlo. Het bedrijf is al 3 generaties in de familie en werd door de broers Pieter en Ma...
27 juni 2016
Sinds februari 2014 werkt HAS Hogeschool samen met de NSFO (Nederlandse schapen- en geitenfokkersorganisatie) aan de bestrijding van rotkreupel bij schapen en voorlich...
16 december 2015
De diervoedersector vernieuwen en verduurzamen. Dat is de ambitie van Feed Design Lab in Wanssum. Dit doet het lab via samenwerken met partners in haar netwerk, door h...
15 december 2015
Sinds begin 2015 doen HAS Hogeschool, Botany en Philips Horticulture LED Solutions samen onderzoek naar meerlagenteelt in een hypermoderne tuinbouwfaciliteit: BrightBo...
19 oktober 2015
Om de internationale handelspositie te verbeteren, wil de Keniaanse regering investeren in onderwijsprogramma’s voor kleine boeren. Met financiële ondersteuning van...
30 augustus 2015
Op woensdag 9 juni 2021 organiseren we speciaal voor jou van 18.00 - 20.00 uur een online open dag. Onze enthousiaste docenten en studenten je alles over onze hbo-ople...
09 juni 2021