Ganzenvlees voor de consumentenmarkt

vlees van natuurganzen

Wilde ganzen, nu een popluatie van ongeveer 300 duizend, worden nu vooral gezien als lastpak vanwege de schade die ze aanrichten aan landbouw en natuur. De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout van Ecologie ziet mogelijkheden om het duurzame en magere ganzenvlees, af te zetten in de consumentenmarkt. Zo snijdt het mes aan twee kanten: er ontstaan inkomsten die ten goede komen aan natuurbeheer en het vlees van de ganzen wordt nuttig gebruikt. Voorwaarde is wel dat de gang van de gans naar de keuken goed georganiseerd wordt en dat de marketing van natuurganzenvlees op stoom komt.

Afzetmogelijkheden

Mariël van den Oord en Nadine David afstudeerders van de opleiding Food Design & Innovation van HAS Hogeschool deden in opdracht van de provincie Noord-Brabant onderzoek naar de afzetmogelijkheden van de wilde gans. Volgens hun onderzoeksrapport (met de veelzeggende titel: Het ganse land aan de wilde gans) zijn er goede mogelijkheden om het vlees van de wilde ganzen af te zetten op de consumentenmarkt. Ze zien wel knelpunten in de volledige keten van de jager, die de gans afschiet, tot de consument die het stukje ganzenvlees op z'n bord krijgt. Er zijn namelijk niet voldoende jagers om de grote populatie van 500 duizend ganzen af te schieten. De mogelijkheid om ze te vergassen (dit gebeurt nu alleen bij Schiphol) moet daarom worden verruimd.

Marketing

Ook stellen de studenten een landelijke promotie/reclame campagne voor ganzenvlees voor. Nederlanders zijn van nature niet gewend aan het eten van ganzenvlees. Uit een consumentenonderzoekje dat is uitgevoerd door de studenten blijkt dat consumenten niet onwelwillend staan tegen het eten van ganzen. De smaak wordt 'apart' en 'lekker' gevonden, 74% van de mensen die ooit ganzenvlees heeft gegeten geeft aan dat nog vaker te willen doen. De vraag naar ganzenvlees kan volgens de studenten gestimuleerd worden door het ontwikkelen van nieuwe 'food concepts', zoals speciale barbecuepakketten met hamburgers, worstjes en satésticks met gans. Of een Aziatische Wokschotel met wild ganzenvlees (in plaats van eend).

Businessplan

Tijdens een bijeenkomst is het rapport van de studenten aan gedeputeerde van den Hout gepresenteerd. Van den Hout noemt het rapport “een goede aanzet om nieuwe wegen in te slaan bij een evenwichtig beheer van de ganzenpopulatie. Inkomen, beheer en voeding komen zo in een nieuwe aanpak bijeen”. Hij ziet het rapport als een businessplan, dat een totaalplan omvat voor de structurele aanvoer en afzet van ganzen. 'Een slimme ondernemer kan er zo mee aan de slag,' aldus Van Hout.

Zie ook Brabants Dagblad

Artikel Volkskrant 22 juni 2013