Local for local: de ontwikkeling van Limburgs geproduceerd petfood

petfood

Dutch Pet Products B.V. (DPP) is in 1996 gestart in het Noord-Limburgse Horst als een kleine onderneming met het doel privat label aquarium- en vijvervoeders te produceren. In 2003 is besloten meerdere soorten kleindiervoeders te verpakken. Hieronder vallen onder andere knaagdier- en vogelvoeders. DPP richt zich op geheel Europa waarmee export een belangrijke pijler voor het bedrijf is. DPP heeft aan HAS Kennistransfer gervraagd local for local petfood (lijn) te ontwikkelen

Doelstelling

Doelstelling is om een assortiment diervoeders voor gezelschapsdieren te ontwikkelen dat uitsluitend of voornamelijk is samengesteld uit grondstoffen die regionaal geteeld of verwerkt worden. Daarvoor moeten voldoende eiwit-, energie- en mineraalbronnen gevonden worden, die met elkaar geprocessed kunnen worden tot een geschikt gezelschapsdierenvoer.
In eerste instantie wordt de haalbaarheid van de productie van een honden- en/of kattenvoer onderzocht, omdat dit volumetechnisch en qua toegevoegde waarde het meest interessant lijkt te zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een uitgebreid assortiment voer voor gezelschapsdieren komt, samengesteld uit Limburgse grondstoffen en in Limburg geproduceerd.

Marktintroductie

Het tweede deel van het project heeft als doelstelling om de geproduceerde gezelschapsdierenvoeders op een succesvolle manier in de markt te introduceren en een duurzame afzet voor de producten te realiseren. Dat begint met het scherp inkopen van een gerichte hoeveelheid grondstoffen. Als je precies weet hoeveel eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen je met hebben, kun je heel gericht je recept optimaliseren.

Innovaward

Op het moment van schrijven is het onderzoek nog lopende. ‘De studenten zijn nog volop bezig, maar het loopt prima’, aldus John van Helden, projectleider bij DPP. Dit initiatief is inmiddels wel ingediend om mee te dingen naar de Innovaward. Omdat het een Limburgs initiatief is waarin meerdere Limburgse partners participeren en dat nadrukkelijk bijdraagt aan de ambities van Limburg, is dit een kansrijke kandidatuur.